Přežil jsem peklo Bergen-Belsen přehled

Přežil jsem peklo Bergen-Belsen
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42178/bmid_prezil-jsem-peklo-bergen-belsen-8mX-42178.jpg 4 59 59

Jsem jedním z milionů lidí, kteří prošli nacistickými koncentračními tábory a od většiny z nich se odlišuji tím, že jsem přežil Koncentrační tábor Bergen-Belsen, který se stal dějištěm jedněch z největších masových vražd v historii. Právě zde byl jako malý chlapec, spolu se svou rodinou, uvězněn Zoltan Zinn-Collis. Malému dítěti se podařilo přežít v neuvěřitelném prostředím plném špíny, nemocí, hladu a brutality příslušníků SS. Z jeho rodiny unikl smrti pouze on a starší sestra, matka přišla o život právě v den, kdy tábor osvobodila britská armáda. Zoltan, objevený sestrou Červeného kříže, jež jej označila jako „okouzlující zbytek lidskosti“, se dostal do Irska a byl adoptován jedním z těch, kteří osvobodili tábor Bergen-Belsen, doktorem Bobem Collisem, jenž ho přijal za svého syna. Jeho příběh je plný hluboké bolesti a obrovské radosti; je vylíčen s hrozivou upřímností a neuvěřitelnou jiskrou humoru. Je to příběh člověka, který ztratil jednu rodinu a nalezl jinou.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Víkend

Final witness, 2008

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přežil jsem peklo Bergen-Belsen. Přihlašte se a napište ho.

Thalin
03.01.2024 3 z 5

Moc nemusím romány odehrávající se v prostředí koncentračních táborů, protože je většina z nich vcelku přikrášlená. Ale tohle je zpověď někoho, kdo tam opravdu byl, ne vymyšlený román, i když jde o poměrně krátké čtení. Na druhou stranu, není divu, vždyť autor byl v té obě teprve malé dítě.
Věřím, že některé hodně silné momenty se člověku zaryjí do paměti a vybaví si je i po mnoho letech, byť byl poměrně malý. Ale místy mi taky neseděla ta častá přesnost, s kterou si Zoltan vybavuje i poměrně bezvýznamné detaily. Já si teda z období, kdy mi bylo pět, pamatuju jen velmi málo a asi to tak má většina lidí.
Bylo tam pár vcelku drsných a odporných popisků, ale je pravda, že něco takového najdete prakticky v každé knize či článku popisující zvěrstva z táborů. Tady jde jen o to, že to dotyčný prožil na vlastní kůži. Druhá polovina knihy popisuje jeho život po záchraně z tábora a místy mi přišla docela nezáživná. I když je vážně asi zázrak, že přežil tolik nemocí relativně bez úhony.
Obecně se to četlo dobře a rychle, ale nebylo to nic moc odlišného od jiných typů této knihy. Místy mi navíc vyprávění přišlo takové kostrbaté. Ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla.

Rolada88
22.12.2019 3 z 5

Knížka psaná jako tucet jiných na toto téma. Přijdou mi všechny stejné.....

RunningWolf
31.12.2017

Pár knih s tématem holocaustu už jsem přečetl a tohle je tedy ta nejhorší z nich (Horší už to snad být nemůže) Napíši snad jen to že nechápu,jak může někdo kdo byl v ,,v koncetráku,, když mu bylo 5-6 let (Už ani nevím přesně) a pak o tom po padesáti letech napsat knihu.V podstatě ze vzpomínek jeho ,,opatrovníka,, s tím že autor místy doplní něco co si ,,pamatuje,,.
No já si nepamatuji co jsem měl před třemi dny k večeři natož jestli si za padesát let budu pamatovat vůbec něco.Někdo možná namítne že takové zrůdnosti se nezapomenou.To ne.Ale ne když jste dítě.(Z dětských let si pamatuju málo,naštěstí)
Úplně přebytečná kniha co by ani neměla existovat.Škoda papíru a času
O tomhle si může s někým popovídat u čaje a ne psát knihu
PS:V knize to zazní tolikrát až už to člověka se.. autor opravdu není vyjímečný

Kniha Přežil jsem peklo Bergen-Belsen v seznamech

v Mé knihovně23x