Poslední Mohykán přehled
James Fenimore Cooper
Příběhy Kožené Punčochy série
Poslední Mohykán, druhý, zcela samostatný díl slavné pentalogie o zálesákovi Kožené punčoše, se odehrává v době bojů mezi Anglií a Francií na americkém kontinentu. Cooper zde líčí osudy dcer plukovníka Munroa, které se snaží dostat za svým otcem do pevnosti William Henry. Stanou se však zajatkyněmi Indiána Maguy. Po jejich stopách se vydají zálesák Sokolí oko a dva Mohykáni – Čingačgúk a jeho syn Unkas, poslední svého rodu – aby obě dívky zachránili.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 1937 , RodinaOriginální název:
The Last of the Mohicans, 1826
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední Mohykán. Přihlašte se a napište ho.
Jedna z nejmilovanějších a opakovaně čtených knih mého dětství. Ilustrace pana Androlliho ve vydání knihy z roku 1954 jen podnítily mojí představivost a tak jsem chvíli byla Cora a chvíli Alice, chvili jsem byla zamilovaná do Sokolího oka a chvíli do Unkase. Konec jsem vždycky obrečela.
Tehdy jsem nechápala celou tragičnost příběhu z pera pana Coopera sepsaného podle skutečné události.
Kožená Pančucha – 2. diel!
„Boh dal človeku do vena túžbu zachovať si kožu na hlave.“
Letné obdobie ma primälo zaspomínať a siahnuť po dávnych tituloch, keď som hltal dobrodružné príbehy a zvlášť tie o Indiánoch. Cooper alebo May? U mňa jednoznačne May. Priznám sa, ťažko sa mi čítali príbehy amerického autora a pamätám si dodnes, že som sa pri nich poriadne zapotil. Možno som mnohým veciam v tom čas nerozumel. Teraz som si to však užil naplno. Nádherné vydanie v edícii STOPY, ilustrácie Theodora Schnitzera sú pomyselnou čerešničkou na torte.
„Žijem, aby som videl posledného bojovníka z múdreho kmeňa Mohykánov.“
Kniha Poslední Mohykán v seznamech
boj o přežití zfilmováno 18. století Indiáni divočina pro mládež Severní Amerika sedmiletá válka (1756-1763) historické romány dobrodružné rományAutorovy další knížky
1963 | Stopař |
1991 | Lovec jelenů |
1967 | Prérie |
1964 | Průkopníci |
1973 | Lodivod |
(SPOILER) Cooper popisuje doby bojů mezi Angličany a Francouzi na americkém kontinentu, kdy obě strany do svých řad zmobilizovaly různé domorodé kmeny. Hlavním hrdinou knihy, jehož schopnostem a ctnostem je však věnována až druhá polovina díla, je mladý bojovník Unkas, poslední z kmene Mohykánů. Společně s jeho otcem Čingasčgukem a lovcem Dlouhou Karabinou stojí na straně Angličanů, jejichž osudy jsou částečně líčeny prostřednictvím majora Heywarda, Munroa a jeho dvou dcer. Po dobytí tvrze Viléma Jindřicha se boj překlopí na pomstyplný cyklus útoků mezi již zmíněnou skupinou a Hurony, domorodým kmenem rudochů, v jejichž čele stojí obávaný Magua.
Kniha se rychle stala jednou z mých nejoblíbenějších, bavila mě od začátku do konce, aniž bych kdy viděl její filmové zpracování. Postava Unkase učí čtenáře o tom, jaký by měl být správný muž. Nejednou mě skutečnost přiměla k dumání, jak moc se představa o ideálním muži změnila od dob, které Cooper popisuje.
Popravdě jsem byl trochu zklamán z náhlé a šokující smrti mladého bojovníka. Zvláště k rozsahu knihy, který čítá více než 300 stran, jsem osobně očekával dlouhý a detailně popsaný boj. Místo toho bezcitný Magua zasadí Mohykánu tři rány do hrudi a Delawarům zbydou oči jen pro pláč. Možná je to však to, co James Fenimore zamýšlel a chtěl zdůraznit pomíjivost lidského života, zvláště pak v časech, kdy člověk bojoval o svoje přežití na denní bázi.