Stopár přehled
James Fenimore Cooper
Příběhy Kožené Punčochy série
Každá kniha známej Cooperovej pentalógie o Koženej Pančuche podáva s dobrodružnou romantikou kus histórie Indiánov. Na jednej strane Angličania a na druhej strane Francúzi vytláčali pôvodných pánov lesov z vlastných lovíšť, z vlastných domovov v šírošírych lesoch, ktoré im odjakživa patrili, a v bratovražednom boji vyzabíjali sa kedysi slávne a mocné kmene. Dej nášho príbehu odohráva sa na pobreží jazera Ontário pri rieke Oswego v odľahlej britskej pevnosti na pomedzí anglického a francúzskeho panstva. Sem prichádza Mabel Dunhamová, aby sa po prvý raz stretla so svojím otcom, seržantom v zapadlej pohraničnej posádke. Matku už nemá, a preto ju sprevádza matkin brat, starý námorník Cap a náčelník Tuskarorov Ostrý Šíp. Otec im pošle v ústrety Stopára, široko-ďaleko známeho lovca a zveda, Jaspera Westerna, kapitána lode Bežec, Veľkého Hada, náčelníka Delawarov, aby sa Mabel bez nehody dostala cez nebezpečné husté lesy do pevnosti. Skromné, ľúbezné dievča očarí každého, s kým sa stretne. Hoci doteraz rástla iba v meste, spoznáva, že aj v tomto zapadlom kúte je život pekný, bohatý na zážitky. Vydanie druhé, upravené ... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 1969 , Mladé letáOriginální název:
The Pathfinder, 1840
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stopár. Přihlašte se a napište ho.
Poněkud slabší pokračování Příběhů kožené punčochy, ale v době, kdy jsem tyto příběhy jako kluk hltal, mi to až tak nepřipadlo. S odstupem času mám přece jen náhled trochu jiný, ale čtyři poctivé hvězdy to hodí.
3 000 eknih zdarma ke stažení
08.10.2023
Kniha Stopár v seznamech
boj o přežití 18. století americká literatura Indiáni divočina dobrodružství Severní Amerika lovci bojovníci zálesáci
Kožená Pančucha – 3. diel!
„Trpezlivosť je najväčšia cnosť človeka žijúceho v lesoch.“
Letné obdobie ma primälo zaspomínať a siahnuť po dávnych tituloch, keď som hltal dobrodružné príbehy a zvlášť tie o Indiánoch. Cooper alebo May? U mňa jednoznačne May. Priznám sa, ťažko sa mi čítali príbehy amerického autora a pamätám si dodnes, že som sa pri nich poriadne zapotil. Možno som mnohým veciam v tom čas nerozumel. Teraz som si to však užil naplno. Nádherné vydanie v edícii STOPY, ilustrácie Theodora Schnitzera sú pomyselnou čerešničkou na torte.
„Jestvuje len jedno nebo a jedno peklo, hoci ta vedú najrozličnejšie cesty.“