Příběhy soudce Paoa přehled
Jü-kchun Š´
Kriminální román shrnuje nejdůležitější události ze života legendárního soudce Paoa – od jeho narození přes studia po jeho úspěchy ve vyšetřování složitých případů.
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 1989 , VyšehradOriginální název:
San xia wu i, Qi Xia Wu I, 1980
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příběhy soudce Paoa. Přihlašte se a napište ho.
Je to taková pohádková sbírka pro dospělé. Nechybí nadpřirozené jevy jako promlouvání duší mrtvých nebo kouzelné předměty. Ale hlavně je každá kapitola protkaná morálním ponaučením, správností jednání, spravedlností, šlechetností a dalšími cnostmi. Dítěti bych to ale asi číst nedala, v Číně je až moc běžná poprava, mučení, krvelačnost.
Líbil se mi i doslov: že příběhy vznikaly živým vypravěčstvím a rozdělení kapitol vycházelo z přerušení vyprávění v napínavém okamžiku, aby vypravěč vybral peníze. Příběhy jsou situované do 11.století, ale vznikly až v 50.-70.letech, aby kritizovaly zkorumpovanost úředníků a státní moci.
Že by knihu čtenář zhltl na jeden zátah, to nemohu říci. Ale přečíst se dala a co historická odnož čínské literatury byla vlastně docela zábavná.
Kniha Příběhy soudce Paoa v seznamech
čínská literaturaAutorovy další knížky
1989 | Příběhy soudce Paoa |
1996 | Další příběhy soudce Paoa |
Soubor čínských kriminálních pohádek. V rámci žánru to asi není špatné, leč dávám přednost realističtějším typům kriminalistické literatury.