Záhada čínského hřebíku přehled
Robert van Gulik
Příběhy soudce Ti série
Obchodník se starožitnostmi najde po návratu z cesty doma bezhlavé tělo své ženy. Příbuzní ho obviní z vraždy. Ovšem soudce Ti má pochybnosti a pátrá po důkazech. Jakou roli v tom hraje otrávený jasmínový květ, lepenková skládačka, nález hlavy bez těla a vražda pomocí hřebíku? Dopátrá se soudce Ti pravdy?
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2007 , NLN - Nakladatelství Lidové novinyOriginální název:
The Chinese Nail Murders, 1961
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Záhada čínského hřebíku. Přihlašte se a napište ho.
Velice mne překvapila výrazně emocemi nabitá atmosféra: vášnivost, nenávist, podivná láska, šílenství (rozdvojená osobnost), ale hlavně asi díky ženám, které v nejrůznějším vydání (od půvabných a chytrých až po téměř čarodějnice) tvořily úhelné kameny zápletky.
Mimořádně vypjatý byl akční závěr knihy, kdy soudci Ti v jeho 46 letech hrozil nejen konec kariéry, ale přímo smrt, pokud jako náčelník nezvládne situaci na severním okraji země, kde nejistou hranici s výbušnými Tatary hlídalo silné vojsko. Čest, poslušnost a spravedlnost dostaly soudce Ti až na okraj sil, naštěstí - díky ženě - získal včas potřebný vhled do celé zapeklité zápletky, ale nebylo to beze ztrát.
Hřebík, kotě, papírová skládačka nesporně oživily celý příběh.
Knihy pana van Gulika jsou jako knedlíčky jiaozi plné vůni a chutí staré Číny. Četli byste a četli, jedli byste a jedli, ale porce jsou malé.
Kniha Záhada čínského hřebíku v seznamech
Čína detektivní a krimi romány soudci, soudkyně historické detektivky
1996 | Slavné případy soudce Ti |
1982 | Třikrát život a skutky soudce Ti |
2004 | Červený pavilon |
1974 | 3x soudce Ti |
1999 | Záhada čínského hřebíku |
Přejel jsem až na druhou stranu světa, abych mohl porovnat detektivní příběhy staré Číny oproti příběhům Britským, severským a americkým. No popravdě, ne že by to bylo vyloženě zlé, ale nějak jsem se v těch jménech ztrácel a po chvíli jsem netušil kdo je kdo, jaké tam jsou vazby a co se momentálně vyšetřuje a rozhoduje. Zkusím tomu dát ještě šanci, ale první kniha se soudcem Ti mě nikterak nenadchla. 70%