Princ Kaspian (2023) | Databáze knih

Princ Kaspian přehled

Princ Kaspian
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508943/bmid_princ-kaspian-YVv-508943.jpg 4 2178 2178

Letopisy Narnie série

Je spousta dveří, ale pouze jedny vedou do jiného světa. Projděte s námi do země zázraků a kouzel - do Narnie! Magická síla navrátila sourozence Petra, Zuzanu, Edmunda a Lucii do Narnie, kterou ničí občanská válka. Zachránit ji může jen mladý princ Kaspian, ale potřebuje pomoc. Podaří se mu s podporou dětí a lva Aslana zachránit Narnii a vrátit jí dávno ztracené časy svobody a štěstí? Nenechte si ujít fantasy bestseller, který nadchl miliony čtenářů na celém světě.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (CZ)

Prince Caspian, 1951

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Princ Kaspian. Přihlašte se a napište ho.

Kozel
dnes 3 z 5

Skupina dětí z prvního dílu je starší o rok, zatímco Narnie evidentně o několik staletí. Kouzlo ovšem neztratila. Příběh prince Kaspiana - včetně vyprávění o jeho životě skvělým Dýnilem - je o poznání složitější, než první díl. V mnoha scénách i drsnější; Lewis se drsnosti evidentně neleká, o čemž mimo jiné může hovořit scéna s rady, kdy Nikabrikova snaha o rebelství skončí definitivní porážkou. Rebelie, vzdor a nevíra jsou vůbec v nejrůznějších obdobách průvodními jevy celého dílu. Stejně jako morální vzkazy.

I když se vůči Lewisovi často hovoří jako o nepokrytém kazateli křesťanství, přijde mi to trochu úzkoprsé a příliš tvrdé "obvinění", byť Aslan evidentně supluje Boha. Na druhou stranu má Aslan mnoho společného s Gandalfem. Stejně tak jako celý příběh vykazuje mnohé, co by se dalo neodkladně porovnávat s "dospělejším" světem Pána prstenů. O to v tuto chvíli rozhodně nejde. Narnie je určena přece jen mladším čtenářům.

A v tomto směru nezklame. Svět mluvicích zvířat, kde největšími favority byl jezevec Lanýžník a Řípčíp se svojí skupinou nebojácných rytířských myší. Oživená příroda v čele s Backchem a stromovými národy; ty jsou podány naprosto skvostnými popisy. Trpasličí národy a druhy reprezentované zmíněnou dvojicí Dýnil a Nikabrik. Vždy vznešení, astronomií se zabývající kentauři, kterým se "nikdo nikdy nesmál". Putování hrdinů po fantazijním světě, kde jen pochybovač zaváhá, zatímco otevřené (především dětské) mysli věří všemu, jako by to bylo dáno a nezpochybnitelné. A vskutku, dovedli byste někomu říct, že chodící stromy, tancující víly nebo mluvící veverky neexistují? Bylo by to hrozné jako pro Lucii, když musela "vzbudit čtyři lidi, kteří jsou všichni starší než vy a velice unavení, navíc proto, abyste jim řekli něco, čemu nejspíš nebudou věřit, a nutili je udělat něco, do čeho se jim určitě nebude chtít." Lidé v knize nedopadají dobře, ba naopak, interpretováni Mirázem jsou těmi škarohlídy, kteří svým přístupem a chováním devastují jindy nádhernou zemi Narnii a snaží se paměť její slávy zcela vymýtit.

"Nic se nikdy nestane dvakrát stejně". Dokonce ani v Narnii. A tak každý z dílů je jiný. Týž díl bude jiný při druhém čtení. O Narnii prostě platí, jak každý ví, zvlášť jezevci, neboť mají dlouhou paměť a nikdy se nemění, že "tohle není země lidí, ale je to země, kde má být člověk králem". Pak bude Narnie prosperovat. Možná nejen ona. V příběhu prince Kaspiana bylo tolik napůl řečeného, že nezbývá než se pustit dále a hlouběji do Letopisů této země a nechat se jejím vesmírem okouzlit.

Kory98
19.01.2025 4.5 z 5

Tento díl je první a jediný, který jsem viděla nejdříve jako film a od té doby se chystám si Letopisy Narnie přečíst. První díl byl trochu napínavější, proto se mi líbil o trošku víc. Těším se na další díly a jsem zvědavá jak to dopadne.

INCOGNITOREADER
16.12.2024 3 z 5

Rozhodně se kniha nevyhne srovnání s prvním dílem, který je rozhodně lepší. V tomhle případě je ještě viditelnější jednoduchý děj. Oproti jiným fantasy knihám se zde jedná opravdu o hodně zjednodušený děj. Na druhou stranu zde nejsou žádné zbytečné odbočky. V tomto případě mi už to skryté náboženské poselství přišlo už mnohem méně skryté. Pamatuju si, že už i jako dítěti mi vadilo to, že vstup do Narnie nemá vlastně žádná pravidla. Myslím tím, že vlastně nejsou dané průchody a něco takového. Navíc jsem vlastně nikdy tak úplně nepochopil jestli Narnie je jen v jejich fantazii nebo doopravdy existuje. Což byl asi záměr autora, ale to byly moje pocity.

Kniha Princ Kaspian v seznamech

v Přečtených3 990x