Případ Kukockij přehled

Případ Kukockij https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399722/bmid_pripad-kukockij-5hk-399722.jpg 4 60 60

Nadaný a ambiciózní lékař Pavel Alexejevič Kukockij se snaží prosadit znovuzavedení práva na potrat, o něž sovětské ženy přišly Stalinovým nařízením z roku 1936. Tento boj za vnitřní svobodu člověka a možnost vlastní volby však překazí jeho slibně zahájenou kariéru. A otřese se také jeho idylický rodinný život, když do něj vpadne sirotek po sousedce, jež zemřela právě při nelegálním potratu. Kukockého případ je typický pro Sovětský svaz 40. a 50. let, kdy se soukromí ocitlo ve vleku nelidské epochy. Ljudmila Ulická rozehrává svůj román na pozadí krátké poválečné euforie, stalinských kampaní proti genetice a kosmopolitismu, Stalinovy smrti a následného dočasného tání. Čtenáře provází tehdejší Moskvou, Petrohradem, ale i rozvalinami starověké civilizace na černomořském pobřeží. Ptá se přitom na sílu rodinné tradice, schopnost lidské paměti, na hranice mezi zdravím a nemocí či životem a smrtí. V roce 2001 získala autorka za Případ Kukockij prestižní ocenění Ruský Booker.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Казус Кукоцкого (Kazus Kukockovo) , 2000


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Případ Kukockij. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

EvaEma
26.05.2023 5 z 5

Kvalitní čtení. Moc se mi líbily pasáže, kde autorka pestrým jazykem popisuje prostředí, stav věcí, situace,... Na základě anotace jsem očekávala příběh o muži, lékaři, jeho kariéře, určitě i o ruské politice, kniha se ale z mého pohledu odklonila více k ženám, zaměřila se na jejich těžké životy a velmi rozdílné životy. Uprostřed knihy mne zaskočila část, která tam jako kdyby nepatří - po přečtení Doslovu jsem změnila názor.
Každopádně to byl velký zážitek a jsem moc ráda, že jsem se s touto knihou potkala.

Acamar
09.10.2020 4 z 5

Spíše soukromá historie rodiny lékaře Kukockého, než historie jeho prosazování legalizace lékařských potratů v tehdejším SSSR ... A je to rodinná historie plná zvláštní schizofrenie, kdy vedle sebe v úzkém kruhu románových postav více či méně úspěšně koexistují věci nesourodé, až neslučitelné, jako víra Jeleny a Vasilisy vedle vědeckých snah Kukockého a Goldbergových, život ruské inteligence vedle těch "nenadaných" (Toma, Vasilisa), koexistence racionality i mimosmyslového v Jeleně či Kukockém ... o politickém, dobovém rozměru románu ani nemluvě. Je to smutná historie rozpadu některých rodinných vazeb, ztrát, proher a nikam nevedoucích úniků, ale také nadějeplná historie, neboť silná pouta navzdory všemu vydrží.
Ljudmila Ulická se dokáže podívat na navrstvená témata svého příběhu z různých, i protikladných úhlů pohledu, aniž by se snažila podsouvat ten "správný", umí vykreslit nuance povah, aniž by vytvářela padouchy a hrdiny.


Anne_and_books
30.07.2020 3 z 5

Na knihu mě (mimo jiné) nalákala anotace zmiňující téma legalizace potratů v Sovětském svazu. Tohoto problému se příběh však dotýká jen okrajově a spíše jsou rozebrány životní osudy hlavních postav, které jsou však neméně zajímavé. Občas tam na mě byla přílišná detailnost a podrobnosti o životě vedlejších charakterů mě často do děje příliš nevtáhly. Knize jsem na hodnocení těž ubrala za prostřední, za mě dosti "ezo" část, kterou jsem si nedokázala propojit s hlavní osou příběhu a dosti těžko jsem se jí prokousávala. Nicméně dílo určitě stojí za přečtení, přinese řadu podnětů o fungování ruské/sovětské společnosti.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (5. týden)

28.01.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Případ Kukockij v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených76x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených6x
v Knihotéce28x
v Chystám se číst82x
v Chci si koupit26x
v dalších seznamech2x