Případ Opus Dei přehled
Vittorio Messori
Italský novinář přibližuje ideové kořeny, vývoj i činnost kontroverzního mezinárodního katolického sdružení - Opus Dei. Opus Dei vzniklo na základě vidění mladého španělského kněze Escrivá de Balaguer, jemuž se organizace roku 1928 zjevila. V období občanské války ve Španělsku Opus Dei představuje jednu z ideových opor frankismu a řada představitelů organizace byla ministry v několika Frankových vládách. Po skončení 2.světové války se však Escrivá rozhodl přemístit sídlo organizace do Vatikánu, kde působila v nejvyšších církevních strukturách a roku 1982 papež Jan Pavel II. veřejně vyhlašuje své rozhodnutí zřídit Opus Dei jako osobní prelaturu. (www.mlp.cz)... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Případ Opus Dei. Přihlašte se a napište ho.
Hnutí Opus Dei (Dílo Boží) je bohužel i v rámci mateřské katolické církve některými vnímáno jako kontroverzní, a to pro jeho údajnou moc a vliv, neprůhlednost vazeb a příklon členů k pravicovým, anebo i diktátorským režimům… Kritizována je i extrémně náročná, manipulativní a elitářská formace členů, o čemž svědčí existence odpadlických organizací, které poskytují psychologickou a pastorační pomoc těm, kteří hnutí opustili … Svědectví jednoho bývalého člena otiskl i časopis Dingir: http://www.dingir.cz/archiv/Dingir105.pdf#page=34.
(zdroj: https://www.krestandnes.cz/nabozensky-infoservis-opus-dei-oslavilo-90-vyroci-sveho-zalozeni/, ze dne 23.01.2019)
Od prvních stránek je zřejmé, že hnutí Opus Dei za opravdově křesťanský život považuje „katolicismus z ocele“ … Inu, někteří z nás prostě chápou a potřebují žít své křesťanství právě takto … Oficiální uznání ze strany římskokatolické církve by však mělo být dostatečnou garancí, že hnutí i jeho praktiky jsou obecně v pořádku … Kniha je v celém svém rozsahu výhradně obranou a obhajobou hnutí, a pro mne tudíž, ke své škodě, jaksi ztrácí na objektivitě.
Kniha Případ Opus Dei v seznamech
2006 | Hypotézy o Ježišovi |
2005 | Případ Opus Dei |
2004 | Naozaj vstal z mŕtvych? |
2009 | Obrácení |
2010 | Prečo verím |
V podstatě jen obhajoba Opus Dei, jejích struktur i jejich kontroverzí. Je fajn, že autor všechno to negativní zmiňuje, ale hned se to snaží zlehčit a uhladit. Na každý pád jsem čekal také něco o víře, nebo o Bohu, ale ono je to o jakémsi dodržování jakýchsi katolických dogmat (a těžko z knihy posoudit, jestli konzervativních, nebo liberálních), o vztahu třeba k tridentské mši jsem se rovněž nic nedozvěděl, a celé to na mne dělalo spíše dojem, že někdo popisuje nějakou tajnou organizaci, jejíž členové si navzájem pomáhají a infiltrují se i do politiky, ale jejíž účel je nejasný - vlastně jako by se popisovalo zdenářské hnutí. Ale o Bohu a víře to tedy skutečně nebylo, což mne u náboženské organizace s Bohem v názvu docela zaráží.