Mnišská kápě přehled

Mnišská kápě
https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86342/mnisska-kape-86342.jpg 4 135 135

Poklidný život benediktinského kláštera v anglickém městě Shrewsbury naruší koncem roku 1138, v mezidobý před jmenováním nového opata, událost nanejvýš nepříjemná: Gervase Bonel, zámožný statkář, který krátce předtím odkázal benediktinům své dílo výměnou za ubytování, stravu a další služby po zbytek života, je ve svém novém domově v těsném sousedství kláštera zákeřně zavražděn. Před důvtipného a světa znalého mnicha-bylinkáře Cadfaela klade Bonelova smrt, k níž mohlo mít motiv hned několik osob z okruhu statkářovy rodiny, úkol o to náročnější, že nástrojem zločinu byl výtažek z oměje, Cadfaelův vlastní výrobek. Zatímco světská moc se pouští do stíhání jednoho z podezřelých, Cadfael začíná pomalu rozplétat složitou síť rodinných vztahů, objevuje nejedno překvapení a dochází k přesvědčení, že právě pronásledovaný musí být nevinný…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Monk's Hood, 1980


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mnišská kápě. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (28)

PREBURDA
19.03.2024 5 z 5

Z celé série, ze svého, knižního pokladu jsem vybrala a "oprášila" pro ČV tento příběh. Opět jsem prožívala poklidný život a detektivní příběh, zasazen do předvánočního času, s bratrem Cadfaelem. Pěkná poklidná slova, jednoduché pátrání, dedukce.....i tak se dá napsat detektivní příběh. Cadfael je moje srdcovka. :o)

Sandalkar
12.03.2024 5 z 5

Mila detektivka. At je to jakykoliv protimluv. Utla kniha, presto bohata na jazyk, zapletku i zajimavosti te doby. Urcite brzy zase rada zabloudim za sympatakem bratrem Cadfaelem.

"Popravde receno ho boure netesivaly o nic min nez nynejsi klid, byl-li to klid, oboji vsak melo svuj vlastni cas a misto."

PS: Matne si vzpominam na TV serii, kterou sjizdela babicka, kdyz jsem byla mala.


Bedřich63
03.12.2023 5 z 5

Pro mě hodně odpočinkové čtení. Ellis Peters píše krásně. Popisy osob, prostředí, vazeb, vztahů a akcí v této knize jsou dokonalé. Zápletka také zajímavá.
Bratr Cadfael opět napomáhá tomu, aby byl uplatněn zákon a nebyl odsouzen nevinný člověk.
Na rozdíl od mnoha knih jiných autorů, které se také řadí do žánru detektivek, tak tady i vražda je popsána tak nějak mile.
Ve čtení této série, kterou jsem si nazval Naivní historické detektivky budu pokračovat. Jsem zvědavý, jaké další zápletky a příběhy nám čtenářům autorka připravila.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Úsvit Onyxu, Temnoty hlubin a další knižní novinky (33. týden)

11.08.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1980 - CWA Dagger Awards (Silver Dagger for Fiction)


Kniha Mnišská kápě v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených185x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených11x
v Knihotéce112x
v Chystám se číst20x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech1x