Šílenství davů přehled
Louise Penny
Případy vrchního inspektora Gamache série
< 17. díl
Vrchní inspektor Gamache je požádán, aby zajistil bezpečnost na přednášce hostující profesorky. Ačkoli váhá, proč by tímto měl být pověřen šéf oddělení vražd, zní to docela jednoduše. Ovšem jen do chvíle, než Gamache objeví odpudivou agendu profesorky Robinsonové. Požádá tedy vedení univerzity, aby akci zrušila. Ta to odmítne s odvoláním na akademickou svobodu a obviní Gamache z cenzury a intelektuální zbabělosti. Zanedlouho však začnou profesorčiny názory pronikat do rozhovorů. Šíří se a infikují. Pravda a skutečnost a klam jsou tak zmatené, že je téměř nelze od sebe odlišit. Z diskusí se stávají debaty, z debat hádky, z nich v boje. Ovšem Abigail Robinsonová lidem slibuje, že pokud ji budou následovat „Všechno bude v pořádku“. Jenže ne pro všechny. Když je spáchána vražda, připadne Armandu Gamachovi, jeho zástupci Jeanu Guyi Beauvoirovi a jejich týmu úkol vyšetřit zločin i toto mimořádné lidové poblouznění. A šílenství davů.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2024 , KalibrOriginální název:
The Madness of Crowds, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šílenství davů. Přihlašte se a napište ho.
![Ulala Ulala](https://www.databazeknih.cz/img/users/73_/73018/m_ulala-kK1.jpg?v=1540918311)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Každý máme v sobě něco o čem nevíme a někdy se každý z nás nechal ovlivnit reklamou, řečníkem, politikem anebo názory na internetu, ale pevně doufám, že já nikdy nezabřednu do takové hloubky, jakou popisuje autorka v tomto příběhu. Je temný a děsivý protože mohl by být pravdivý. I já už dlouho nečtu příběhy inspektora Gamache jako detektivku. Je to o lidské mysli, lidské povaze. Dalo by se říct, že je to studie o citech člověka, skrytých hluboko v nás, ať už dobrých nebo špatných. Dlouho ve mně bude doznívat tento příběh, ale budu se těšit na další, ať už bude jakýkoliv.
![harena harena](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/107013/m_107013-ms1.jpg?v=1459855084)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moc jsem se těšila na další díl, na mého oblíbeného inspektora Armanda Gamache, jeho rodinu a na všechny obyvatele vesničky. Tentokrát je Gamache požádán, aby zajistil bezpečnost na univerzitě, kam je pozvána přednášet profesorka Abigail Robinsonová, která jako za jediné správné považuje dát smrtící injekci bez souhlasu!!! všem postiženým, těžce nemocným a starým, aby bylo dost léků pro ostatní. Na všech jejich přednáškách je plno a Gamache i Jean Guyi jsou z její přednášky zhnuseni, ale když je na Abigai vystřeleno, Gamache před ni skočí a srazí k zemi, aby ji chránil. Druhý den je zabita její asistentka a Gamache začíná vyšetřovat. Ale důvod nenávisti sahá daleko do minulosti, Gamache rozplétá a rozplétá nitky, které se znovu zase a zase zaplétají. Ano, je tu také hodně psychologických úvah, ale nepřeskočila jsem ani řádku.
Kniha se mi z hlavy jen tak nedostane. Tady nejde jen o pátrání po vrahovi, jde o to, jak jakákoliv zcestná myšlenka, pakliže je dobře podaná, dokáže zmanipulovat a zfanatizovat dav. A jak píše čtenářka babicka amalka:
" .....je rovněž děsivé, jak je to téma aktuální a hrozba reálná;"
Dlouho budu mít příběh v hlavě,.
Šílenství v nás, Mrazivá smrt a další knižní novinky (44. týden)
27.10.2024
„"Určitě víte," začal Armand, "že tak se v jisté fázi cítí skoro každý rodič. Přeje si, aby se mohl vrátit k bezstarostnému životu..... Kolikrát bychom před dětmi dali přednost psům. "“
Kniha Šílenství davů v seznamech
v Mé knihovně | 100x |
2014 | ![]() |
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |
2017 | ![]() |
2017 | ![]() |
Začala jsem číst, a jako vždy skvělý příběh.