Příšery templetonské přehled
Lauren Groff
Autorce se v debutovém románu úspěšně podařilo skloubit několik rozdílných rovin vyprávění a žánrů v jednolitý čtivý celek s poutavým příběhem. Hlavní osu příběhu tvoří pátrání mladé hrdinky, vypravěčky Willie, po jejím biologickém otci. Mladá vědkyně se z osobních důvodů (je těhotná se svým školitelem z archeologie) vrací do rodného města Templeton ve státě New York. Musí se vyrovnat s novou životní situací a konfrontovat se se svou matkou. Přitom popisuje poměry, které panují ve městě, navazuje na stará přátelství a známosti a řeší své osobní vztahy. Její příběh hledání vlastních kořenů je neoddělitelně propojen s dějinami města. Vyprávění ze současnosti doplňují pasáže z historie města od dob osídlení po současnost. Ukazuje se, že dějiny města jsou zatíženy množstvím tajemství, záhadných a dramatických událostí. Stále přítomné je i téma záhadné příšery z templetonského jezera. Děj knihy nabízí mimo jiné moderní a alternativní pohled na americké dějiny, to vše navíc v hávu čtivé prózy s detektivními prvky. Kniha Lauren Groffové vzbudila po svém vydání mimořádný ohlas. Objevila se žebříčku bestsellerů New York Times, Americké asociace knihkupců (Book Sense Bestseller List) a mnoha dalších. Byla nominována na Orange Prize pro začínající autory a byla oceněna serverem Amazon.com jako jedna z nejlepších knih roku 2008 (Best Books of 2008). Vychází v jedenácti zemích. Lauren Groffová v tomto mnohovrstevnatém příběhu kombinuje prvky historie a tradice. Vypráví příběh o kořenech, o přátelství a o relativitě legend. - Daily Mail (UK) Bylo mi líto, když tenhle pestrý a nádherný příběh skončil. A to je pro román největší ocenění. - Stephen King Rozverný a hravý román o návratu domů... hned po několika stránkách je jasné, že paní Groffová umí psát – opravdu psát. - New York Observer... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2009 , HostOriginální název:
The Monsters of Templeton, 2008
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příšery templetonské. Přihlašte se a napište ho.
Nemohu si pomoct, ale absolutně jsem se do knihy nemohla začíst a to jsem se na ní tak těšila...vzdala jsem to zhruba kolem str. 80. Nebudu tudíž hodnotit, abych zbytečně knize nesrazila hodnocení. Třeba jí někdy dám ještě šanci.
Kniha Příšery templetonské v seznamech
Běžně nečtu podobné romány, ale z nějakého důvodu jsem si ho koupil. Příběh mě okamžitě vtáhnul, postavy v současné lince jsou neskutečně plastické a uvěřitelné a celý Templeton je vlastně charakter sám o sobě. Bavilo mě jak Willie rozkrývá minulost své rodiny a odhaluje "příšery" z jejího rodokmenu. Určitě doporučuju.