Přišla z moře přehled
Miloš Urban
Další krimiromán jednoho z nejvýznamnějších současných českých autorů, držitele ceny Magnesia Litera. Jednoho dne se na pláži v jihoanglickém městečku objeví tajemná krásná dívka oděná jen v plavkách, která zjevně vyšla z moře. Je promrzlá, nikoho nepoznává, na nikoho nereaguje. Místní noviny v tom vidí senzační zprávu okurkové sezóny. Mladý novinářský elév z Prahy, který je v Anglii na stáži, má o dívce napsat reportáž. Když dorazí do policejní cely, zdá se, jako by ho dívka poznávala. Ukáže se však, že tato skutečnost může být životu nebezpečná. Inteligentní román jako odpověď současným krvavým krimi thrillerům.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přišla z moře. Přihlašte se a napište ho.
3,5 *.
Urban-prozaik zkompletován. Román Přišla z moře jsem si záměrně nechal nakonec, příliš velká očekávání jsem ze zdejších komentářů i ohlasů známých neměl, o to příjemněji jsem byl nakonec překvapen. Příběh je vlastně celkem střízlivý a docela jsem si užil i nečekaný směr, který kniha nabrala přibližně v poslední třetině či čtvrtině (včetně zdařilého konce). A navíc je to, jako vždy, sympaticky (sebe)ironické. Takže fajn!
Nějak mi nesedla. První kniha od autora, kterou jsem četla. Začátek slibný a pak to nějak řídlo a stávalo se nezajímavým. Jako režisérsky nezvládnutý film. Nebo prostě nechápu autorův záměr, o co šlo. Jako v Sedmikostelí.
Velký knižní čtvrtek (20. 3. 2014)
16.03.2014
Kniha Přišla z moře v seznamech
2001 | Hastrman |
1999 | Sedmikostelí |
2008 | Lord Mord |
2005 | Santiniho jazyk |
2003 | Stín katedrály |
v roce vydání (2014) jsem knihu četl perspektivou žánru - tradiční anglické detektivky, dnes (2024) mi jako pozoruhodnější interpretační klíč přijde téma - imigrace