Přitažlivost planety Krypton přehled
Jiří Mádl
Románový debut oblíbeného herce, scenáristy a režiséra. Neobvyklý vztah Martina a Veroniky trvá s přestávkami několik let. Oba mladí lidé si dopisují ve virtuálním prostoru zvaném Planeta Krypton. Jejich příběh lemují témata jako hledání domova, budící se sexualita, láska a složité rodinné vztahy. Odvážné vysvlékání dětských šatů a cesta k dospělosti jsou vzrušující, ale náročné procesy a Martinovi i Veronice je komplikují jizvy z minulosti. Dali si slib, že naživo se nikdy nepotkají. Dodrží ho?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přitažlivost planety Krypton. Přihlašte se a napište ho.
Neobvyklý vztah Martina a Veroniky odstartoval ve virtuálním prostoru, když si na seznamce vytvořili vlastní místnost s názvem Planeta Krypton. Povoleno je vše, protože si slíbí, že v reálu se stejně nikdy nepotkají. A tak se přes erotické zprávy, pomalu ale jistě, začne jeden druhému otevírat i co se týče soukromého života. Stanou se sobě navzájem majákem v dobách, kdy na jejich cesty zrovna slunce nesvítí. A i když se stanou věci, díky kterým se spolu nebaví, nakonec k sobě opět najdou cestu. Dodrží slib, který si v minulosti dali?
Krásný příběh, který se zaměřuje na traumata z dětství, hledání vlastní identity a nalezení smyslu života. Na to, jak si poradit se sexualitou, láskou i složitými rodinnými vztahy.
Musím přiznat, že kdyz jsem viděla nabídku štafety u @spackovaandrejka nezaujala mne ani obálka ani anotace, ale to, kdo knihu napsal. Vůbec jsem netušila, že Jiří Mádl je i spisovatel. Když jsem to zjistila, rozhodně jsem si musela jeho prvotinu přečíst.
Na začátku jsem byla mírně v šoku. Čekala jsem humornou knížku, ale Martin a Veronika začali pěkně z hurta. Erotické zprávy, které si spolu vyměňovali hned na začátku byli vážně dost peprné a já se u čtení možná i červenala studem. Říkala jsem si, co to ten Mádl kurňa napsal. Čekala jsem cokoli, ale erotiku ne. Pak se ale děj více rozjel a já se začetla do nádherného románu ze života.
Verči i Martina mi bylo místy strašně moc líto. To, čím vším si museli projít... Hlavně u Verči jsem si nedokázala představit, co bych dělala, kdyby se to stalo mně. Doufala jsem ale, že nakonec vše dobře dopadne.
Děj se rozvíjel postupně. Autor nám pomalu odkrýval vše, co stálo za chováním jednotlivých postav. To se mi moc líbilo. Neřekl vše hned a já tak mohla tipovat, proč se chovají zrovna takto.
Martin i Veronika si nakonec oba získali mé srdce. Moc jsem jim fandila, aby si ve světě našli své vysněné a milující místečko.
Emoční nálož, která mne naprosto dostala. I slzičky byly. Je ale pravda, že prvních pár stran mi trvalo než jsem se začetla.
Prvotina a hned takováhle pecka. Co by za takovouhle knihu dali i ostřílenější autoři.
Pravda, občas jsou dialogy trochu chaotické, ale jinak...
Celé to působí, jako kdyby Mádl psal o sobě, přitom (až na tu starší partnerku) se svým hrdinou toho moc společného nemá. Ale ten prokres (autokorekce mi to teď opravila na progres, ale vlastně proč ne?) vnitřního světa postav, klobouk dolů. Asi největší překvapení letošního končícího roku.
Program apokalypsy, Nick a Charlie a další knižní novinky (21. týden)
22.05.2022
„Myslim na to, jak bych lezel pod perinou a jazykem kopiroval pomaly pohyby tvych prstu tam dole. Tvuj dotek by se doplnoval s mym. Stridal bych pozornost mezi tvoje prsty a kuzi mezi nohama, kterou hladis. Pak bych nevydrzel a strcil jazyk i dovnitr.“
„Říkal si, že možná každý na světě máme nějaké místo, kde nejsme doma, ale jsme tam silnější. Silnější než tam, odkud pocházíme.“
„Dalo by se to asi říct tolika lidem. Ale já ani nevím, jakou emoci bych v jejich obličeji chtěla vidět nebo co bych od nich chtěla slyšet, aby mě to uklidnilo.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Přitažlivost planety Krypton v seznamech
v Mé knihovně | 162x |
Velmi velmi příjemné překvapení. Moc pěkná oddechovka, kterou řadím k těm opravdu zdařilým. Příběh krásně plyne, moc dobře se čte. Není nijak plytký a i když si myslíte, že víte, jak dopadne, stane se tam tolik věcí, že zakončení vlastně vůbec není jednoznačné.
Opravdu jsem v knize nečekala takovou hloubku a tak skvěle vykreslené charaktery postav a zajímavě promyšlené jejich životní osudy. Jiří Mádl je bezpochyby talentovaný i jako spisovatel a tahle knížka rozhodně stojí za přečtení.
A kladné body navíc přidávám i za lokace v mých rodných Budějovicích a gymnáziu, kam jsem také chodila jen a pár tříd níž než Jirka. Příběh vlastně působí dost autobiograficky, ale asi půjde jen o inspiraci. I když, kdo ví…?