Přítel Stesk přehled

Přítel Stesk
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383455/bmid_pritel-stesk-7tz-383455.jpg 4 108 108

Vzácná a přístupná připomínka temného období nedávných dějin Zkušená autorka Zuzana Nováková (roz. Renčová) se v příběhu o rodině politického vězně vyrovnává částečně i s vlastní zkušeností. Klade si v něm otázku po možnostech „svobody na svobodě“ ve státem diktovaném životě. Umně využívá mnohost perspektiv, a to i za přispění spoluautorství svého manžela Jaroslava Nováka. Právě jeho kapitoly, inspirované farářem Ladislavem Simajchlem, který se „černých ovcí“ společnosti ujal, oslavují hrdinství v době, kdy scházelo. Hlavní hrdinkou je malá Viktorie, již stesk po otci – básníkovi a „vlastizrádci“ – inspiruje k vlastní básnické tvorbě. Psát na slovácké dědině, kde je spousta práce, však není jednoduché. Básně sice pro Viktorii představují útočiště, ale zároveň staví další hradby mezi ni a chladnou matku Helenu, která navzdory svému vychování a vzdělání dře od rána do večera a pro poetickou duši nemá pochopení.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přítel Stesk. Přihlašte se a napište ho.

Vrbická1999
03.10.2024 5 z 5

Něco tak krásného a přitom srdcervoucího. Malá Viktorka přijde o tatínka. Díky vykonstruovaném procesu je uvězněn jako nepřítel státu na dlouhých dvacet pět let. Se svým žalem jí pomáhá vysněná a nikdy nenarozená sestra Andělka, které do nebe píše dopisy. Jsou plné žalu a trápení, ale psané tak nádherným jazykem, že hladí duši a dotýkají se nitra.
Viktorce život neulehčuje ani její maminka Helena, která se k ní chová velice přísně, chladně a dává jí najevo, že je na obtíž.
Kniha plná smutku a utrpení, která si mě ale naprosto získala. Hned po dočtení jsem začala znovu od začátku, protože jsem nedokázala Viktorku opustit.

danazeskolky
20.06.2024 4 z 5

Za přečtení stojí, osloví však více poetické duše a ty, kteří mají rádi kapitoly ve formě dopisů (nejsou takové všechny). Už podle názvu lze předpokládat, že to bude smutné čtení. Vychází ze skutečného příběhu, který připomíná zrůdnost totalitního režimu. Za každé slovo napsané bez dovolení (ve vězení) jeden den samotky… Tomu už se dnes ani nechce věřit…

lulucinax
18.06.2024 4 z 5

Kniha malého formátu, ale velkého smutku. Pokud se chcete dostat do deprese, tak vřele doporučuji.
Kniha vypráví příběh Viktorky, jejíž tatínek je ve vězení kvůli komunistickému režimu a kvůli tomu to nemá ona, ani její rodina vůbec jednoduché. Navíc je na ni její matka hnusná a upřednostňuje syny z nepochopitelných důvodů.
Bylo mi jí moc líto a trochu mě překvapil konec, čekala jsem, že to dopadne jinak. Opravdu na vás dopadne tíživá situace doby a Viktorčiných pocitů a nálad, tak pozor na to. Už jen ta obálka je dost depresivní.

Kniha Přítel Stesk v seznamech