Pro hrst dukátů přehled
Juraj Červenák
Stein a Barbarič série
Kapitán Stein a notář Barbarič vyšetřují zločin v kremnické mincovně, kde z pokladnice zamčené na tři zámky zmizela razidla mincí. Posléze přibude i loupež mincí a vražda. Osmé pokračování historické detektivní série opět přivádí ke společnému vyšetřování notáře Barbariče, kapitána Steina a seržanta Jaroše. Z přísně střežené kremnické mincovny zmizí tři razidla mincí. Jde o pokus falšovat mince, což je těžký zločin, urážka majestátu, velezrada, která se trestá upálením. Navíc je přepaden i vůz převážející dukáty. Když je posléze spáchána vražda, je vyšetřovatelům jasné, že všechny zločiny spolu souvisejí. Ve žhavém létě roku 1601 rozplétá oblíbená trojice nitky vedoucí k pachateli. Autorovo barvité vyprávění nejen pobaví, ale i zasvěceně provede tehdejším procesem výroby mincí a dotkne se i vyčerpávající dřiny středověkých horníků.... celý text
Detektivky, krimi Literatura slovenská Historické romány
Vydáno:Originální název:
Pre hrsť dukátov, 2021
Interpreti: Marek Holý
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pro hrst dukátů. Přihlašte se a napište ho.

Košatá zápletka, sympatické hlavné postavy a napínavý dej sú hlavné ťaháky tejto knihy. Užívala som si aj dobre naskicovanú atmosféru banského mesta Kremnica v dobe vlády cisára Rudolfa II. Len sa mi nepáči, že prvky dobrodružného románu vytlačili do úzadia hlavnú detektívnu linku.

V osmém díle historické detektivky se dostáváme do Kremnické mincovny, kde došlo ke krádeži razidel mincí a posléze je ukradena i dodávka dukátů. Notář Barbarič, ke kterému se později přidají i kapitán Stein a seržant Jaroš mají opět plno práce. Tak jako v ostatních dílech nechybí do detailu propracovaný děj a svérázný humor.
10 nejprodávanějších knih (21. týden)
02.06.2022
Kniha Pro hrst dukátů v seznamech
v Mé knihovně | 204x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
vraždy 17. století zločiny historické detektivky krimi mince Horní Uhry krutost vyšetřování KremnicaAutorovy další knížky
2013 | ![]() |
2009 | ![]() |
2006 | ![]() |
2015 | ![]() |
2017 | ![]() |
Po lehce klaustrofobickém plzeňském podzemí vypustil Juraj Červenák Joachima Steina, Matěje Barbariče a trochu jiného Bohdana Jaroše na relativně čerstvé povětří v Kremnici a jejím okolí. A stalo se to, co jsem tušil už dávno; ukázalo se, že pohyb na čerstvém vzduchu, se může ošklivě podepsat na lidském zdraví. Další skvělá kniha ze série autorových historických detektivek mi způsobila nemalou radost a nemohu si pomoct, ale název knihy mi připadá jako odkaz na spaghetti westerny s Clintem Eastwoodem :-)