Proč jsme tak naštvané? přehled

Proč jsme tak naštvané?
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503589/bmid_proc-jsme-tak-nastvane-mjO-503589.jpg 4 142 142

Soubor čtyřiadvaceti trefných, vypointovaných a daty podložených esejů Proč jsme tak naštvané? odborové právničky, publicistky a feministky Šárky Homfray popisuje společenské postavení žen v současném Česku, kde jsou výchova, životní volby a dráhy žen a mužů do značné míry odlišné. Šárka Homfray mapuje a s ironií sobě vlastní komentuje genderové rozdíly projevující se ve škole, v práci, ve vědě, v politice i ve zdravotnictví. Vychází při tom jak ze zkušeností vlastních, potažmo žen ve svém okolí, tak z četných společenskovědních výzkumů a analýz, především pak českého původu. Zjišťuje, že věci, které se ženám dějí, nejsou náhoda nebo smůla, ale vycházejí ze společenského nastavení. Cílem knihy Proč jsme tak naštvané je verbalizovat vztek, který v ženách neférový systém probouzí, a transformovat jej do účinných strategií vedoucích k pozitivní změně české společnosti.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proč jsme tak naštvané?. Přihlašte se a napište ho.

JezinkaJ
23.09.2024 2 z 5

Není to můj šálek kávy.
Možná proto, že nejsem úplně slabá žena a svou cestou si jdu skoro celý svůj život. A nejsem naštvaná. Líbí se mi svět rozdělený na kluky a holky a líbí se mi i možnost, že kdo s tímhle spokojený není, má možnost vlastní cesty.

painthers
02.09.2024 3 z 5

Jsem ráda, že jsem se k této knize konečně dostala. Jsem moc ráda, že někdo tato feministická témata otevírá a mluví o nich, protože to je důležité. Mám ke knize nicméně několik výhrad. Zaprvé mi moc neseděl styl, a protože jsem knihu dostala doporučenou jako tu, která obsahuje vědecká data, čekala jsem asi trochu jiného. Kniha z loňského roku od Silvie Lauder - V pasti pohlaví - mi vyhovovala trochu víc a zdála se mi i pokorněji a méně konfliktněji napsaná.
Jako závažnější přestupek pak ale považuji to, že některé teze v knize mi přijdou spekulativní, a až trochu manipulativně a nepravdivě podané. Autorka často polemizuje nad tím, že pomáhající profese jako medicína, učitelství či sociální služby nejsou dobře placené, protože v nich pracují zejména ženy. Zde bych ale viděla jako primární důvod to, že jsou to odvětví ve velké míře provozována státem - a ano, stát často platí špatně úplně všechny a na řízení těchto odvětví není efektivní. Pohlaví s tím podle mě nemá co dělat, co jsme po revoluci nechali státu, na to dodnes nadáváme.
Další mezeru bych viděla v diskuzi o gender pay gapu - zde doporučuji zejména práci ekonomky z Harvardu Claudie Goldin, která i za toto téma dostala v roce 2023 Nobelovu cenu.
Původy gender pay gapu v dnešní době tam dobře vysvětluje a také komentuje, že není způsoben ani tím, co píše autorka Homfray, a dokonce s ním nepohnou ani mnohá nabízená řešení. Zejména z tohoto důvodu dávám méně hvězdiček - byla bych ráda, aby se na diskuzích o tomto tématu u nás podíleli mnohem víc ekonomové s vysvětlujícími daty než pocity - leda pak lze nabídnout racionální řešení, která pay gap dokážou snížit.

Ambo
12.07.2024 1 z 5

Tahle kniha mě svým obsahem míjí. Neztotožňuju se s autorkou v tom, jak celé téma nafukuje a přehání. Předjímá a urputně tlačí na každé písmeno.

Kniha Proč jsme tak naštvané? v seznamech