Prosinec už je takovej přehled

Prosinec už je takovej
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246001/bmid_prosinec-uz-je-takovej-246001.jpg 4 141 141

Prvotina jednoho z nejvýraznějších talentů nové irské literatury, která se paradoxně dočkala vydání až po fenomenálním úspěchu svého volného pokračování Srdce na obrtlíku (The Spinning Heart). Ve dvanácti kapitolách podává obraz jednoho roku na samém počátku našeho století, jak ho na opuštěné rodinné farmě prožívá zdánlivě prostoduchý mladík Johnsey Cunliffe po smrti svých rodičů, když se mu rozpadl bezpečný svět jeho dětství a ten okolní se pod tlakem hospodářské konjunktury mění k nepoznání. Přesné, citlivé, vtipné i dojemné zachycení lidských vztahů v dnešním Irsku.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kniha Zlín

The Thing about December, 2013

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prosinec už je takovej. Přihlašte se a napište ho.

lynxir
dnes 3 z 5

Krátký výňatek ze zprávy zvláštního dopisovatele listu Irish Independent:

„Ačkoliv se celou dobu zdálo, že malá jachta kapitána Ryana svým poklidným tempem dopluje po roční plavbě zdárně a šťastně do cílového přístavu, a to i přes značnou různorodost a nesoulad domorodé posádky, dostala se jeho loď při vplutí do bouřlivých pobřežních vod zkraje prosince při náhlé změně počasí do značných problémů, loď přišla o hlavní stěžeň a nakonec se převrátila. Toto lze dozajista přičíst na účet ne zcela zkušeného kapitána Ryana, který ovládání lodi a řízení posádky dostatečně nezvládl. Přesto pevně věříme, že po získaných zkušenostech dopadne příští dálková plavba jeho jachty mnohem lépe.“

SumýšIrena
27.07.2023 2 z 5

Prvních padesát stran jsem si myslela, že knihu ani nedočtu. No, donutila jsem se, ale vůbec jsem si čtení neužívala. Samotný příběh se ztrácí ve fantazii hlavního hrdiny, Posledních deset stran mi dojem troch vylepšilo, ale do dalších autorových knih se nepustím.

david9690
04.09.2022 5 z 5

Musím říct, že mě tahle kniha hodně bavila a na druhé straně ve mě vyvolávála velké rozpaky nad těmi hajzlíky, kteří se na Johnseye vytahovali, šikanovali jej, rozjeli proti němu štvavou kampaň a snažili se na jeho "postižení" napakovat. Bylo to místy velmi vtipné a zábavné - některé Johnseyho myšlenkové pochody byly fakt neuvěřitelné a taky Huhla David byl výbornou postavičkou a strašně mi připomínal Strýce Pepina od B.Hrabala z Postřižin. Na druhé straně to bylo místy velmi smutné a tragické - ta Johnseyho samota, ostýchavost a hlavně šikana a postoje okolí ve mě vzbuzovaly pocit lítosti a nepochopení. Je to určitě velmi zdařilá kniha a rozhodně bych netipnul, že je to autorova prvotina.

Připravované knižní novinky (20. - 26. 4.)

19.04.2015

Ocenění knihy (1)

2013 - Guardian First Book Award

Kniha Prosinec už je takovej v seznamech

prvotina Irsko irská literatura

Donal Ryan