Jak svést dámu na scestí snadno a rychle přehled

Jak svést dámu na scestí snadno a rychle
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534077/bmid_jak-svest-damu-na-scesti-snadno-a-r-65ee1d86b8bbe.jpg 3 1 1

Nesmělá sedmnáctiletá slečna Eliza Balfourová se pod nátlakem rodiny provdala za upjatého hraběte ze Somersetu, o dvacet let staršího než ona, přestože milovala jiného. Když o deset let později ovdověla, před bohatou dědičkou, která se dosud vždy chovala, jak od ní společenská smetánka očekávala, se poprvé otevřela možnost, aby o sobě rozhodovala sama. Ještě než jí skončil smutek, odjela se svou sestřenicí Margaret do Bathu, kde si užívala společenského života, věnovala se kreslení a malování, učila se jezdit s kočárem a flirtovala s přitažlivým novým návštěvníkem, básníkem, nechvalně známým lordem Melvillem. Když se o Elizině pohoršlivém chování dozvídá synovec jejího zesnulého manžela, nynější lord Somerset, právě ten, který jí před deseti lety zlomil srdce, přichází kritická chvíle: podle závěti jejího manžela totiž jen na něm záleží, zda Elize jmění zůstane. Zachová si ho pouze pod podmínkou, že nezpůsobí žádný skandál. Je tedy postavena před volbu žít znovu tak, jak jí diktují dobové společenské normy.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Red

A Lady's Guide to Scandal, 2023

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak svést dámu na scestí snadno a rychle. Přihlašte se a napište ho.

babystar
04.11.2024 4 z 5

Druhá kniha romantické série z Anglie na začátku 19. stol. Zatím co v první šlo o námluvy svobodné dívky, ve druhé o zpočátku krušný život mladé vdovy. Abych pravdu řekla, raději bych byla služkou na zámku (jako moje prababička) než slečinkou z bohaté šlechtické rodiny v době regentství, která je sešněrovaná tolika předpisy a stále se bojí o svou dobrou pověst. Vůbec se nedivím, že v Anglii vznikl tak militantní
feminismus. Děj knihy se rozjížděl hodně pomalu, ale nakonec zajímavě vygradoval. Eliza mi moc sympatická nebyla, i když se z "puťky" vybarvila v docela sebevědomou ženu. Osobně bych asi tak neriskovala. Ale nakonec je to romance, tak musí končit "happy endem".

Dámaskloboukem
14.10.2024 5 z 5

Rozhodně to není čtení pro každého. Souhlasím s tím, ze v prvních 2/3 knihy není skoro žádný dej.
Konec to docela vynahradil. A zápletka o které jsem netušila, ze nějaká vůbec je se pěkně rozjela.
Mne vyhovuje autorčin styl psaní, líbí se mi doba, do níž je příběh zasazen a hlavně pomalý a nenápadný přerod nesmělé Elizy v osobnost, kterou chtěla být.

kaja9825
22.07.2024 4 z 5

Hodnocení: 3,5/5

Doma mám už první díl, ale zatím jsem ho nečetla, takže nemůžu porovnávat, ale osobně se mi tato oddechovka líbila.

Sledujeme život Elizi po smrti jejího manžela. Jako čerstvá vdova toho nemůže moc dělat a společnost jí dělá její sestřenice. Pak se jí do života vrátí její první láska a nakonec se to zamotá tak, že miluje rovnou dva pány. Kterého si vybere?

Neměla jsem od knihy nějaká zvláštní očekávání a za mě by mohl být děj svižnější. Celá kniha se četla dobře a za pár dní jsem jí přelouskala. Přirovnala bych to k takovému mixu Austenové a Bridgertonů. Já tyhle historické romantiky prostě můžu.
Zápletka není nic složitého, ale i tak se našlo pár věcí, které mě překvapily.

Hlavní hrdinka mě tedy svým chováním ze začátku pěkně štvala, protože víc zakřiknutou ženu jsem snad v žádné knize neměla, i když samozřejmě chápu, že taková společnost dříve bývala.
U Somerseta jsem měla hned od začátku jasno, že je to upjatej blbeček, který chce poslušnou a mlčící ženušku a Melville mi přišel jako naprostý arogantní sukničkář, kterého nic jiného nezajímá.

U některých postav jsem si ke konci upravila mínění a u nějakých jsem se jen utvrdila v tom, že občas mám vážně skvělý odhad
Každopádně nejoblíbenější postava se za mě stává Margaret s prořízlou pusou a vlastně i Caroline, protože jsou povahou dost podobné.

Je to takové odlehčené čtení k bazénu nebo na dovču a osobně se moc těším, až si přečtu i předchozí díl.

Příliš pozdě, Někdo jako ty a další knižní novinky (26. týden)

23.06.2024

Prokleté královny, Život na míru a další knižní novinky (13. týden)

24.03.2024

Kniha Jak svést dámu na scestí snadno a rychle v seznamech