První den mého života přehled
Paolo Genovese
Muž, dvě ženy a chlapec, přesvědčení, že dosáhli naprostého dna a bez vůle dál žít, se bezprostředně před tím, než se pokusí o sebevraždu, setkají se záhadným bezejmenným, který je přiměje, aby s ním uzavřeli dohodu: Věnuje jim sedm dní, během nichž poznají, jaký by byl svět bez nich. Potom je vrátí na stejné místo, přesně do okamžiku, ve kterém přistoupili na jeho návrh, a budou se moci rozhodnout znovu. A pro někoho se poslední den života možná změní v první den života nového.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2019 , XYZ (ČR)Originální název:
Il primo giorno della mia vita, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize První den mého života. Přihlašte se a napište ho.
Skvělá myšlenka na příběh. Neokoukaná, moc hezky napsané. Dočetla jsem celé, líbilo se mi to ale nedokázala jsem se začíst a tak jsem četla opravdu dlouho a vždy jen pár stran.
Zajímavé téma, jak již bylo uvedeno v předchozích komentářích. Dát lidem možnost podívat se na svůj život z jiné perspektivy, ve chvíli, kdy jste opravdu "na dně". Je ukončení života vždy tím nejlepším a jediným řešením? Pokud bychom měli ve chvíli "padnutí na úplné dno možnost vzít si několik dní na rozmyšlenou, rozhodli bychom se stejně?
V knize bylo patrné, že autorem je především filmový scénárista. Ač beletrie, tak jsem místy měla pocit, jako kdybych četla scénář k filmu. Jsem zvědavá, zda film podle této knihy skutečně vznikne, mohl by to být zajímavý biják... otázkou je, zda se podaří tento příběh citlivě natočit.
Knižní novinky (31. týden)
28.07.2019
Kniha První den mého života v seznamech
Genoveseho mám rád a uznávám ho jako filmaře. U knihy je to horší. Námět je slibný (u mě v podstatě skvělý), napsaný to není úplně špatně, ale prostě z nějakého důvodu mě strašně štvaly postavy, jak jsou zde vykresleny. U filmu to asi jde překousnout, protože herec hraje skvěle pitomce, ale číst o takovým člověku desítky stránek už nedávám... Konec neuspokojivý. Nicméně kvůli tématu si nakonec knihu nechám.