První lidé přehled
Ann Gibbons
Podtitul: Závody v hledání nejstaršího předka Ann Gibbonsová, která už více než deset let píše o evoluci člověka pro časopis Science, je autorkou čtivé a dynamické knihy o hledání „spojovacího článku“ mezi lidoopy a lidmi. Přední mezinárodní týmy složené z nejlepších paleoantropologů pátrají v africké poušti po pozůstatcích nejstarších hominidů. Kdo z nich uspěje? Kniha První lidé nabízí pohled do terénu, ale přináší i osobní příběhy „lovců zkamenělin“, jejichž vysoké vědecké ambice a vzájemná rivalita je ženou k dalším a dalším novým objevům. První vydání. Edice Galileo, svazek 48 (v knize je uvedeno stejné pořadí 48 jako v knize "Pozor, Toxo!" - J. Flegr).... celý text
Literatura naučná Věda
Vydáno: 2011 , AcademiaOriginální název:
The First Human: The Race to Discover Our Earliest Ancestors, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize První lidé. Přihlašte se a napište ho.
Velmi originálním způsobem podaná historie lidstva. Není to prostý výklad evoluce a důkazů o ní. Hlavní náplní je pohled jak se paleoantropologie vyvíjela skrze vědce a jejich práce v terénu. Četbou této knihy se dozvíme, že věda není vždy o spolupráci, ale také o tuhém konkurenčním boji. Bohužel vydání z roku 2011, které překládá originál už z roku 2005, nám může v některých pasážích připadat neaktuální, přesto je to zajímavé čtení a pomůže nasměrování k dalšímu studiu paleontologie. Jsem rád, že jsem knihu četl.
Ak ste doteraz o ľudskej evolúcii nič nečítali, po chvíli to môže pôsobiť zmätene. Autorka totiž nepostupuje podľa veku fosílií, ale podľa roku nálezu, a tak si musí čitateľ neustále v hlave prestavovať evolučný strom.
Ak si chcete ponechať predstavu o „čistej vede”, tak od tejto knihy ruky preč. Zvláštne, akých podrazov sú schopní ľudia voči iným ľuďom len kvôli iným (možno) ľuďom, ktorí sú už milióny rokov po smrti.
Kniha První lidé v seznamech
Velice zajímavé téma, nicméně opravdu nemám rád tento žurnalistický styl psaní. Je to takové skákání od tématu k tématu a objevování a mizení spousty postav bez kontextu. Navíc v knize není jediná fotografie ani žádná mapa. Přitom téma a množství lokalit a postav k tomu přímo vybízí. Proto jsem si teď vypůjčil jinou knihu o vývoji lidského druhu a ta je bohatě ilustrovaná a taky obsahuje nové objevy a nálezy. Taky spoustu mapek a vizualizací.
Ještě jedna výčitka k překladu, v knize je poměrně hodně překlepů.