Ostré konce přehled

Ostré konce
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384168/bmid_ostre-konce-TD0-384168.jpg 4 128 128

První zákon série

Armáda Spojených království je možná parchantů plná, ale jen jeden si myslí, že když se objeví Gurkové, dokáže sám zachránit situaci: nedostižný plukovník Sand dan Glokta. Curnden Craw a jeho tucet špinavců se vydají daleko za Crinnu po stopách tajemného předmětu. Má to jen jeden drobný háček: zdá se, že nikdo doopravdy neví, co za předmět to je. Shevedieh, samozvaná nejlepší zlodějka ve Styria, se potácí od smůly ke katastrofě po boku své nejlepší přítelkyně a největšího nepřítele, Javre, Hoskoppské lvice. Po létech krveprolévání se idealistický náčelník Bethod zoufale snaží nastolit na Severu mír. Zbývá už jen jediná překážka - jeho vlastní pološílený šampion, nejobávanější válečník Severu, všemi nazývaný Krvavá devítka… V této drsné galerii vedlejších příběhů, retrospektiv a náhlých konců ze světa Prvního zákona vybuchuje násilí, bují zrada a slova jsou stejně smrtící, jako zbraně. Třináct povídek časově zasazených do období začínajícího několik let před událostni vylíčenými v románu Sama čepel a končícího Rudou zemí.... celý text

Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: , Polaris

Sharp Ends, 2016

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ostré konce. Přihlašte se a napište ho.

Hadati
08.11.2024 3 z 5

Tahle povídková sbírka ze světa Prvního zákona je vhodná jen pro ty, co už přečetli celou sérii První zákon. Většina povídek totiž zaujme jen ty, co znají souvislosti. Pokud byste sbírku četli bez toho, nemá vám toho moc co nabídnout a pro takové čtenáře bych šel ještě s jednou hvězdičkou níže.

Čím více si tedy z jednotlivých románů pamatujete, tím lépe. Můžete tedy poznat Gloktu ještě předtím, než se z něj stal mrzák, nebo naopak poznat Logena v době, kdy byl všemi oprávněně považován za šíleného zabijáka bez svědomí. Setkat se s nevýznamnými postavami, které se nešťastně připletly do cesty Murcatto při honbě za pomstou. Setkat se s Dávivcem a jeho družinou ještě před osudnou bitvou v Severních zemích. Být svědky pádu Dagosky očima jejich obyvatel. Nebo si užít Sty jako proslulou desperátku. Tyto povídky pak doplňuje jakási časová šňůra povídek o zlodějce Shevandiah a bojovnici Javre a prohlubování jejich vzájemného přátelství (pokud se vyskytly v nějakém románu, tak si je nevybavuji).

Povídky jsou pak různé kvality. Některé mi přišly zcela zbytečné a nicneříkající ani někomu, kdo přečetl celou sérii. Jiné jsou lepší a občas se tam objeví i něco zajímavého. Osobně se mi líbily zejména dvě povídky s Shev a Javre. První je zábavná tím, že se spolu setkají Javre a Whirrun z Blighu – tedy dvě vazby, které mají daleko více ve svalech, než v hlavě, a od toho se odvíjející vtipná zápletka. Druhá pak o jakési zločinecké štafetě jednoho balíčku, o který všichni zločinci v Sipari tak moc touží, že si ho předávají z ruky do ruky, ať už dobrovolně či násilím.

ctenar2846
08.10.2024 3 z 5

Docela fajn sbírka povídek, ale opravu nemohu hodnotit lépe než jako průměr. Abercrombieho mám prostě zafixovaného jako autora pořádných ságových příběhů na stovky stránek a ty povídky mi k němu vůbec nesedí.

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Pěkná antologie krátkých povídek ze světa Prvního zákona. Bohužel většina z nich je tak krátkých, že sotva mě vtáhnuly, tak byl konec. Druhá výtka u mě směřuje k řazení povídek, kdy celou dobu jsou chronologicky, až na poslední povídku. Nějaký důvod k tomu asi byl, ale mě unikl a přišlo mi to přinejmenším zvláštní. Někdy hrají hlavní roli nám již známé postavy, jinde známí jsou jen cameo a hlavní postava je nová (zejména povídky se Shev jsou výborné). Celkově je knížka skvělým doplňkem pro fanoušky Prvního zákona, ale čtenáři, který nečetl ostatní romány z tohoto světa bych ji určitě nedoporučil.

Kniha Ostré konce v seznamech