Prvotní výkřik přehled
Arthur Janov
Léčba neurózy. Radikálně nový přístup k psychologickému myšlení – Prvotní terapii. Osobní historie neurotických pacientů poskytují dokumentované důkazy o eliminaci duševních i tělesných poruch. Prvotní výkřik je knihou, která převrátila svět psychoterapie naruby a změnila životy mnoha lidí. Byl to počátek tří dekád výzkumu, ze kterého vzešla dosud nejpokročilejší, vědecky podložená terapie.... celý text
Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2007 , PragmaOriginální název:
The Primal Scream, 1970
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prvotní výkřik. Přihlašte se a napište ho.
![Měnící Měnící](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ve své době přelomová a nesmírně přínosná kniha. I dnes stojí za přečtení. I když jako jediná metoda mi nepřijde dostatečná. Přijde mi to trochu do sebe uzavřené. Pro práci s traumatem je v dnešní době celá řada dalších metod pracujících na psychologické i fyzické úrovni.
![pavel8153 pavel8153](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/165653/m_165653-hYR.jpg?v=1534795903)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem přečetl jedním dechem. Autor má psychoanalytický výcvik a ve své knize jde ještě dál. Popisuje samotný proces léčení a osvětluje velmi rozumně období, kdy se v mozku a v osobnosti tvoří celý náš život, naše životní nastavení. Navíc se opírá i o konkrétní výsledky, hmatatelné, kdy vysvětluje výskumy, kdy se vyléčeným pacientům zlepšuje nejen dýchání ale i tělesná teplota. V knize uvádí i úspěšné léčení homosexuálů :-) to by v dněšní hyper ultra korektní době některá individua nerozdýchali. Kniha je velkým pomocníkem abychom pochopili proč jednáme jak jednáme, proč tak jednají druzí a co asi cítí. Přiznám se, sám jsem jeho metodu jednou aplikoval na kamarádce, kdy jsme úspěšně znovaprožili její strach z babičky. Člověk žasne jaké scény se vyjeví. UPOZORŇUJI že je to celkem nebezpečné a klienta to pak odrovná.
Kniha Prvotní výkřik v seznamech
v Mé knihovně | 7x |
2007 | ![]() |
2012 | ![]() |
2014 | ![]() |
2013 | ![]() |
Četla jsem kdysi, přišlo mi to dost divný. I když dnes se zase jedná populární psychometodu. Já bych z toho naopak zešílela.