Psychologie osobnosti přehled
Marie Vágnerová
Psychologie osobnosti usiluje o poznání a pochopení člověka, jeho psychiky, stejně tak i o sebepoznání a sebeporozumění. Činí tak různým způsobem a s použitím různých metod. Všechny z nich mohou být užitečné, ale žádná z nich není ta jediná a výlučná, která by mohla přinést objektivní poznatky trvalé hodnoty... Vědomí omezenosti možného poznání je důležitým předpokladem pro to, aby se výklad osobnosti nedostal do oblasti fikce, držel se reality a dosáhl dostupné míry přesnosti. Psychologie osobnosti není, resp. by neměla být, jen teoretickou disciplínou, ale i oborem, který je uplatnitelný v praxi, a proto je výklad zaměřen také na možnou aplikaci příslušných poznatků.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Psychologie osobnosti. Přihlašte se a napište ho.
Kniha je hodně odlišná od Psychologie osobnosti Nakonečného či Říčana, je psána mnohem odborněji a méně jako učebnice. Rozhodně není pro každého, ale při hlubších znalostech oboru, se již čte skvěle.
Spíše než tuto knížku doporučuji psychologii osobnosti Vladimíra Smékala. Osobně se mi tato publikace nesedla a četla se těžko. Mám z ní pocit, jako by ji autorka psala spíše pro sebe než pro čtenáře. Sloh je přehnaně odborný a kapitoly zvláštně neuspořádané. Dočetl jsem tisícistránkové publikace od Kassina i Atkinsonové ale tohle, TOHLE, byla zdaleka největší dřina! Položit znalosti na papír chce talent a v tomto případě mám pocit, že autorka tento talent postrádá... Třeba příště.
Kniha Psychologie osobnosti v seznamech
(SPOILER) Paní Vágnerová opět dokázala, že patří mezi odborníky nejen ve svém oboru, ale také v psaní.
Menší spoiler alert - nejedná se o klasickou knížku-učebnici, jako je třeba od Říčana nebo Blatného. Zde uvedené poznatky jsou (aspoň na můj vkus) mnohem zajímavější, využitelnější a stravitelnější, autorka se znatelně zaobírá problematikou osobnostních rysů (včetně různých souvislostí např. se spokojeností v životě, ale také jak spolu jednotlivé rysy souvisí navzájem - což mi celkem u těch zažitých učebnic chybělo), ale nechybí prostě ani jiné, běžné kapitoly z problematiky psychologie osobnosti - třeba temperament.
Učebnici jsem si hned po vypůjčení z knihovny objednala, tohle se prostě vyplatí mít doma, ale zájemcům o psychologii spíš doporučuji si nejdříve přečíst tu klasickou učebnici (Blatný třeba) a pak sáhnout po téhle. Navzájem se tak hezky doplňují a co chybí v jedné, bude zase v druhé. Z hlediska zajímavosti a čtivosti však jednoznačně vítězí tato učebnice.
Děkuji autorce za další skvěle odvedenou práci.