Věž srdcí přehled

Věž srdcí
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531123/bmid_vez-srdci-65ba06b444fd4.jpg 4 29 29

První díl kultovní bestsellerové série Pták, který pije slzy, propojující fantasy s prvky korejské mytologie. Mladí nágové se chystají k obřadu vynětí, při kterém jim bude v den dosažení dospělosti vyjmuto srdce z těla. Stávají se tak nesmrtelnými. V Hatengráži, nejvelkolepějším z nágských měst uprostřed husté džungle, však žije chlapec, ve kterém Věž srdcí, kde se obřad koná, vyvolává strach a pochybnosti. V den obřadu započne nebezpečná cesta nágského chlapce džunglí k její severní hranici a ještě dál, na severní území bezvěrců, kde zima proniká až do morku kostí. Nágové žijí od konce velké války odděleně od ostatních ras, na nejjižnějším a nejteplejším území. Na severu je pro ně příliš chladno, a čím víc se severní hranici přibližují, tím se jejich organismus zpomaluje. Chlapec ale na svou pouť není sám. Na cestě ho doprovází Keigon Draka, zkušený bojovník a jediný člověk, který se vyzná v Kiborenu a rozumí nágům, rozpustilý tokkebi Pihjong Surabul, ovládající ohnivé čáry, a generál Tynahan, mocný rekonský válečník. Tito společníci mají za úkol dopravit nágu do bezpečí chrámu Hainša, kde pro něho mniši mají důležité poslání.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Host

눈물을 마시는 새, 2003

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Věž srdcí. Přihlašte se a napište ho.

YuuMitsuko
04.03.2025 4 z 5

Svět tohoto příběhu je vystaven kvalitně, každá rasa, oblast, legendy, to vše do sebe zapadá a utváří kouzelný jednolitý celek. Jednotlivé postavy jsou zručně vykresleny a čtenář se s nimi dokáže ztotožnit, i díky tomu, že chápe jejich pohnutky i slabé stránky. Tempo je poměrně kvalitní, příběh zbytečně neretarduje.
Osobně mi některé pasáže třeba z Hatengráže nebo z města nepřišly tolik zajímavé. Konec se mi zdál jakoby ustřihnutý nebo nedokončený, chybělo mi nějaké výrazné vyvrcholení, které by příběh první knihy uzavřel, jak tomu bývá i jiných děl fantasy.
I přesto jde ale o velmi kvalitní počin, který budu doporučovat dál.

LiliDarknight
03.03.2025 5 z 5

Juhokórejský spisovateľ Lee Young-do sa od prvej strany prejavuje ako skúsený rozprávač. Dokáže vhodne nakombinovať vysvetľovanie, budovanie atmosféry, zákonitosti sveta i akciu. Pomalšie okamihy striedajú tie svižnejšie. Čitateľ teda nemá pocit zahltenosti a odpovede dostáva vtedy, keď ich naozaj potrebuje.

V príbehu je teda naraz budované nielen prostredie, ale aj zápletka. No ukazuje sa, že tá je pomerne jednoduchá. Ústredným motívom je klasická dobrodružná výprava. Príslušníci rôznych národov majú splniť misiu. Tou je dostať jedného z nich na presne určené miesto. Jednoduchá úloha, ktorej naplneniu prekážajú mnohé faktory. Napriek spomenutému ale kniha nepôsobí tuctovo alebo predvídateľne.

Sviežosť tomuto putovateľskému námetu dodáva spracovaný folklór. Autor hojne vychádza z nielen z kórejskej mytológie, ale aj histórie. Na tomto základe vytvoril svet, v ktorom žijú štyri rôzne národy pod dohľadom štyroch božstiev. Nájdeme tu ľudí, ale aj nágov, tokkebi alebo rekonov.

Každá rasa má pritom vlastný rebríček hodnôt, odlišné myslenie a aj výzor. Niektorí sa ešte ponášajú na ľudí, iní ich v ničom nepripomínajú. Nehovoriac o rôznorodých stvoreniach, ktoré na svojich potulkách protagonisti stretnú. Lee ale všetkým venoval rovnakú pozornosť a vštepil im čosi vlastné, osobité. Tuzemský čitateľ to asi najviac zaznamená pri nágoch, ktorí, ak sa už niekde objavia, tak v podobe hadích démonov. Avšak v tomto prípade ide o šupinatý národ s matriarchálnou mocenskou štruktúrou.

Navyše sa nágovia prejavujú ako pomyslený katalyzátor. Je to práve mladý nága, vďaka ktorému sa táto rôznorodá skupinka spojí. Každý zo štyroch spoločníkov je odlišný, čo je neraz zdrojom napätia. Tokkebi spovedá človeka a nerozumie jeho pohnútkam. Rekon je výbušný. No a nága zabúda, že ostatní nekomunikujú myšlienkami.

Tieto rozdiely sú mnohokrát zdrojom vyhrotených situácií. Tiež sú dôvodom, pre ktorý sa členovia družiny neustále dostávajú z dažďa pod ďalší odkvap. Rozprávanie má vďaka tomu výraznú komediálnu linku. Neprerastá do paródie, ale určite vyvolá nejeden úsmev. Nehovoriac o tom, že tieto trampoty zabezpečujú svižné tempo a autor vďaka nim môže čo-to odhaliť. Občas o postavách a ich motivácii, no viackrát ide o zákulisnú hru alebo intrigy.

Lee však drží opraty pevne v rukách. Rovnakou mierou buduje charaktery aktérov a opisuje dej. Čitateľ sa nemá čas nudiť a navyše sa miestami dobre pobaví. Nielen vďaka komickosti situácií, ale aj občasnej absurdnosti. Gradácia napätia a napínavý záver tiež nie sú príbehu na škodu. A keďže zmysel celého putovania ostáva záhadou, bude čakanie na pokračovanie veľmi dlhé.

V románe Věž srdcí spracoval autor dobre fungujúci námet s dobrodružnou výpravou. Napriek tomu pôsobí sviežo. Ponúka totiž svet vybudovaný na kórejskom folklóre a histórii. K tomu sa pridávajú aj komediálne prvky a rozprávačská obratnosť. A keďže zvláda venovať sa postavám i deju, poteší mnohorakých čitateľov.

kuruteku
23.02.2025 3.5 z 5

Co to bylo, jaké kouzlo, že jsem dočetl až do konce a zatoužil i po dalším? A přitom si pořád neumím představit tokebiho, rekona, nágu. Asi bych potřeboval i výkladový slovník, abych pochopil, co je odkaz na korejské tradice a co autorova fantazie. A přitom jsem si pořád říkal, že na tom příběhu něco je. Tajemství Keigona Draky? Tajemství říše nágů? Na co potřebuji mniši Rjuna, resp. nágu? A co jsou zač rekoni a tokebiove? A jak bude příběh pokračovat?

Zákon krále Aurory, Jedno temné okno a další knižní novinky (45. týden)

04.11.2024

Kniha Věž srdcí v seznamech