Půlnoční slunce přehled
Stephenie Meyer
Stmívání / Twilight série
< 5. díl
Osudové setkání Edwarda Cullena a Belly Swanové obrátilo oběma život vzhůru nohama. Až dosud jsme jejich dramatický vztah znali jen z dívčina vyprávění, ale teď nadešel čas na Edwardův pohled. Co vše jeho shledání s nevinnou Bellou způsobilo? Jaké pocity ho ovládly? A jak mohl následovat své srdce a zároveň svou lásku stahovat do světa plného nebezpečí? Nejslavnější upíří romance se vrací v temně velkolepém stylu a má pořádně nabroušené špičáky.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
Midnight Sun, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Půlnoční slunce. Přihlašte se a napište ho.
Na knihu jsem se nechala zlákat chvalozpěvy, které na ni byly, když vycházela. Po přečtení musím říci, že jsem z ní tak nadšená nebyla. V podstatě to pro mne byl první díl jak přes kopírák jen s jiným vypravěčem. Obálkou kniha hezky zapadá do původní série, ale jinak je to pro mne zbytečný díl. Pokud si budu chtít někdy zavzpomínat na základní školu, přečtu si raději znovu původní sérii.
Tak já mám doma celou ságu, hlavně první díl je moje oblíbená knížka a přečíst si to z pohledu Edwarda bylo pro mě skvělé. Je to pořádná bichle, takže jsem si to užila. Ráda si čtu o lásce a její síle, která zde v tomto příběhu překonala i něco takového, jako je pud těchto hororových bytostí.
50 nejčtenějších knih roku 2021
27.12.2021
Narozeniny Palmknih: Slevy a soutěž
12.10.2021
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin
02.09.2021
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Tohle byla ta část dne, kdy jsem si nejvíc přál, abych byl schopný spát. Střední škola.“
„Naší předurčené kořisti jsme připadali nádherní.“
„Snad se mi podaří odhalit skrýš jejích myšlenek, když teď budu sedět vedle ní...“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Půlnoční slunce v seznamech
v Přečtených | 1 076x |
upíři první láska pro dívky nesmrtelnost krev pro dospívající mládež (young adult) pohled jiné postavy na původní příběh
2005 | Stmívání |
2009 | Hostitel |
2009 | Rozbřesk |
2008 | Nový měsíc |
2021 | Půlnoční slunce |
Pokračování Stmívání z pohledu Edwarda mě bohužel zklamalo. Chápu, že hlavní postavy - Bella a Edward - jsou sedmnáctiletí puberťáci (i když u Edwarda o tom lze polemizovat), ovšem většina jejich dialogů působí až příliš dětinsky. Místy mi připadalo, že čtu pasáže z jakéhosi nepovedeného deníčku, což kazí celkový dojem z knihy.
Náhledy do myšlenkových pochodů Bell's kamarádů a spolužáků jsou často přehnané. Je těžké uvěřit, že by někdo z náctiletých přemýšlel tak strašně zvláštně - kdo četl, asi ví, na co narážím. Pubertální postavy by měly mít více realistické myšlenky a reakce a ne takhle strojené. Je to divný a creepy.
Další věc, která mě zarazila, je překvapivě zase spojená s Bellou. Stráví s Edwardem celou noc a několik chvil v jeho objetí, ale je překvapená, že Edward a upíři obecně nedýchají. Což by bylo OK, ale ne ve chvíli, kdy si toho nevšimne právě v tom objetí, ale až v konverzaci s Edwardem o několik dní později. To mi připadá jako velká nevšímavost nebo snad hloupost. To sis toho snad nevšimla, když ležel s tebou v posteli? Eh?
Kniha má přibližně 700 stránek, což mě vedlo k domněnce, že pokryje všechny čtyři díly. Bohužel tomu tak není, Půlnoční slunce je v podstatě jen kopie prvního dílu Stmívání. A ač Stmívání u mě nedostalo taky bůhví jak valné hodnocení, tahle kniha mi přijde x krát horší. Možná proto, že Edward je prostě ještě víc ucintanej a ufňukanej než Bella. Hrozný. Celá kniha vlastně není o ničem jiném než o tom, jak se strašně nenávidí a jak by s Bellou neměl být a jak strašně chce, aby ho nechtěla a opustila a pak se chová totálně opačne. Nevím, je to toxickej a divnej idiot. Pardon všem fanynkám z týmu Edward.
Na zadní straně se slibuje: "komplexnější a promyšlenější a o mnoho vnímavější než Stmívání", ale opak je pravdou.
Celkově bych tuto knihu označila za odpadovou literaturu. Přestože má potenciál, zpracování je slabé a prostě stupidní. A hodně za to mohou právě i nesympatičtí hlavní hrdinové.
Pokud bude Meyer psát i další bichle z Edy pohledu, už to asi nezvládnu.