Putinovi trollové přehled

Putinovi trollové https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456895/bmid_putinovi-trollove-doZ-456895.png 4 63 63

Finská novinářka Jessikka Aro popsala fungování petrohradské trollí továrny na dezinformace, kterou financoval ruský oligarcha blízký prezidentu Vladimiru Putinovi. Výsledky její žurnalistické práce vyústily v drsnou mstu. Aro se stala obětí pronásledování, šikany a rozsáhlé dezinformační kampaně. Trollové pronikli do jejího soukromí, zveřejňovali na internetu její skutečné i zmanipulované fotky, pomluvy a lži a vyhrožovali jí smrtí. Přesto se novinářka nevzdala a dál seznamuje svět s tím, jak daleko ruská informační agrese sahá a jak ničivá dokáže být. V knize Putinovi trollové líčí nejen svůj příběh, ale i známé případy kritiků dezinformačních aktivit, jako je finančník Bill Browder, který prosadil přijetí tzv. Magnitského zákona v různých zemích, či vyšetřovatel skupiny Bellingcat Eliot Higgins a mnoho dalších.... celý text

Literatura faktu Politologie, mezinárodní vztahy Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , N media
Originální název:

Putins Troll Army , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Putinovi trollové. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

chamyl
30.12.2023 5 z 5

Abych nebyl zbytečně vytrollen, tak se nebudu pouštět do jakéhokoliv subjektivního rozboru fungování propagandy ve světě. Je ovšem vcelku nasnadě, že je to již od doby Římské říše účinný nástroj vládnutí.

Z celé knihy je pro mne asi největším poselstvím to, jak jednoduché je v dnešní době tvořit veřejné mínění pomocí tweetů, krátkých poznámek či různě poskládaných a okomentovaných multimédií s neznámou historií. Názory se snadno ovlivňují pomocí 160-ti znakových textových výkřiků či vhodně publikovaných fotografií, přičemž míra pravdy je měřena počty shlédnutí, sdílení a lajků. A samozřejmě především tím, co chci jako pravdu vidět.

Emoční rychlodráha sdílených "fakt" od alespoň pokusu o kritické myšlení směrem k totální relativizaci všeho je v plném proudu a jízda na ní je čím dál tím rychlejší. Kde ovšem skončí?

Jelitovna
07.09.2023 4 z 5

Odvážná žena to je.
- "Jednou z historicky nejúčinnějších metod válečné propagandy je dehumanizovat nepřítele, představit ho jako obludného ne-člověka. V okamžiku, kdy je nepřítel očerněný, válka proti němu se stává spravedlivou a vojáci jsou motivovaní bojovat za zdánlivě legitimní věc."
- "Jednou z ruských strategií je dostat aspoň jeden negativní článek do aspoň trochu uznávaného periodika. Jakmile je zveřejněný, mají technologii, díky které ho při vyhledávání na Googlu dostanou na první stranu a udrží ho tam."

Ke kapitole "Podnikatel" o Billu Browderovi
Autorovi vyšla v češtině knížka "Zmrazeno", je výborně napsaná, napínavá, dali si na ní záležet. Doporučuji k přečtení a dávám jako tip na dárek při nějaké příležitosti. https://www.databazeknih.cz/knihy/zmrazeno-502559


Dolina
28.04.2023 5 z 5

V kontextu současných událostí hodně mrazivé čtení

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (47. týden)

15.11.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Putinovi trollové v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených83x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených6x
v Knihotéce44x
v Chystám se číst108x
v Chci si koupit42x
v dalších seznamech2x