Racek přehled
Anton Pavlovič Čechov
Hra založená na řadě neopětovaných milostných vzplanutí. Celou hrou se proplétá motiv literatury a dramatické tvorby a vztah literatury a divadla k životu.
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 1961 , DiliaOriginální název:
Чайка (Čajka), 1896
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Racek. Přihlašte se a napište ho.

Přátelé, sorryjako, ale já panu Čechovovi NE-RO-ZU-MÍM. Jasně, když si člověk přečte doslov a komentáře k jeho dílům, je mu jasné, o co jde. Ale pro mě jsou některé obraty tak těžko stravitelné, až nepochopitelné, že jsem vskutku štěstím bez sebe, že mám tuto Čtenářskou výzvu za sebou. Jistě - píše o "běžném životě a vztahových komplikacích" (to je asi dost jednoduché vyjádření). Tři sestry byly taky dost "hustý"....

Na Rackovi mne nejvíce zasahuje jak jeho konec zvýrazňuje a dává najednou jiné znění celemu předchozímu ději. Různé handrkovani a sebestredne manýry i humorne detinske glosy, egoisticka zamilovanost, mateřská preziravost, atd. se způsobem, jakým je podána sebevražda hl. postavy mění v existenciální drama s nadčasovým významem. Čechov rovněž ve svých postavách genialne reprezentuje jednotlive povahove rysy a emoce obsazene v každém z nás. Další vrstvou je výborně zachycena duše autora nebo umělce, podstata tvorby a její zásadní niterna dilemata. Racek jako zvíře mi tu dává analogii s labutí, která by jako symbol byla ale už příliš prvoplanova a příliš západní.
Modrý a rudý, Prométheus a dalších 40 nových eknih zdarma ke stažení
30.07.2023
Kniha Racek v seznamech
v Mé knihovně | 89x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
1976 | ![]() |
1933 | ![]() |
2008 | ![]() |
1962 | ![]() |
2002 | ![]() |
Já tuhle knihu upřímně miluju. Měla bych napsat spíše drama, já vím. Je v něm všechno. V pár větách geniálně popsané a nastavené postavy, jejich směřování, touhy, obavy. Opravdu mistrná práce se slovy, která jen dokazuje, že opravdový mistr slova si vystačí s málem, zatímco grafoman potřebuje stovky stránek, aby dokázal vystihnout, co potřebuje. Stýská se mi po všech postavách, asi si tu knihu budu muset přečíst znovu.