Rádce velkých rádžů přehled
Alexej Pludek
Historický román z indického prostředí 3. století před n. l. tvoří rovnocenný protějšek k autorovu Faraonovu písaři. Dějovou linii tvoří životní příběh prvního rádce panovníka staroindického impéria Ašóky, rádce Rádhagupty, a tood jeho bráhmanské výchovy v mládí přes jeho účast na politickém životě až po křeslo nejvyššího královského úředníka. Autor sleduje i jeho složitý duševní vývoj, mířící od askeze na pozadí staroindických náboženských a filozofickýchpředstav k činorodému životu ve prospěch společnosti.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rádce velkých rádžů. Přihlašte se a napište ho.
*)edit
prolistoval jsem pár dalších stránek a objevil na nich magická jména jako Seleukos, Ptolemaios, Antigonos Jednooký atp.. Usadil jsem se proto do dokonalé pozice (je pohodlnější, než pozice lotosového květu) a knihu dočetl za odříkávání magické slabiky Óm. Upravuji hodnocení na 3*.
---------------------
Pamatujete si učebnici prvouky s pestrými obrázky? Měli jsme za úkol popsat, co na nich vidíme. Vlevo vidím rozkvetlý strom a pod ním sněhuláka. Tak mistr Pludek tohle umění povýšil na úplně nový level. Nejprve se dozvíme košatém mangovníku hustě porostlém liánami a obletovaným rojem bzučích včel opilých nektarem a obtěžkaných pylem pod kterým starci hrají hry na desce s černo-bíle se střídajícími poli za živelného a hlučného pobíhání polodivokých psů. Následují další klíčové informace o 2-3 jiných stromech (chýších, chrámech, polích, rozkvetlých loukách, do oblak se tyčících vrcholcích hor utápějících se v posledních oslnivě rudých paprscích zapadajícího slunce obletovaných hejnem splašených tučňáků za recitálů hlubokomyslných veršů nesmrtelné internacionály deroucích se z hrdel brahmánských mladíků s divokým výrazem v očích... eeh nechal jsem se unést). Po povinném popisu pojí Rádhagupta rýži z dřevěné misky v pozici lotosového květu a promluví se svým mistrem. Vlastní děj má asi třetinový rozsah oproti megalomanským popisným scénam a je poměrně zajímavý.
Tak někdy příště.. ale spíš ne.
Jak už bylo zmíněno, výborný historický román o v Čechách málo známé zemi a málo známém období. Srovnával jsem se Starověkou Indií Dušana Zbavitele a autor má velký smysl pro realismus. Oceňuji některé nejednoznačné postavy (hlavně Čánakju) a nezvyklou atmosféru příběhu plnou náboženského důrazu a přehrad mezi jednotlivými vrstvami společnosti. Naštěstí se v knize neobjevily nějaké narážky na komunistickou ideologii a tak je román živý i dnes. Autor má zvláštní sloh, který se čte trochu hůře, ale nevadil mi.
Lepší než nepřítel z Atlantidy a Faraonova písaře jsem nečetl.
Kniha Rádce velkých rádžů v seznamech
Indie starověk panovníci historické romány
1986 | Faraonův písař |
1981 | Nepřítel z Atlantidy |
1983 | Pověsti dávných časů |
1979 | Rádce velkých rádžů |
1979 | Český král Karel |
Kniha se mi moc líbila, protože popisuje zrání jednoho člověka, který v době svého mládí dělá chyby, ale postupným stárnutím začíná chápat to co má v lidském životě nějakou cenu a svůj vliv uplatní ve prospěch správné věci.