Rajský ostrov přehled
Bengt Danielsson
Známy švédsky cestovateľ sa v tomto cestopise znovu vracia na ostrov Raroiu, pri ktorom kedysi s ostatnými účastníkmi Heyerdahlovej výpravy na plti Kon-Tiki stroskotal; prežíva tu celý rok so svojou ženou a študuje život domorodých obyvateľov.
Literatura faktu Cestopisy a místopisy
Vydáno: 1965 , Obzor (SK)Originální název:
Den lyckliga ön, 1951
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rajský ostrov. Přihlašte se a napište ho.
Veľmi príjemná kniha o jednom z posledných kúskov raja na Zemi a jej bezstarostných obyvateľoch v polovici 20. storočia.
Keďže dnes je tam aj letisko a pravdepodobne aj dokončený veľký prístav, na raj môžme zabudnúť...
Moc mě tahle knížka bavila. Není to klasický cestopis, nýbrž vyprávění lehce plyne a člověk se jen tak mimochodem dozví podrobnosti z života Raroiranů. Největší škoda je, že vlivem komerčního myšlení se ztrácí kulturní bohatství původních obyvatel.
Kniha Rajský ostrov v seznamech
1967 | Rajský ostrov |
1968 | Zapomenuté ostrovy Tichomoří |
1972 | Bumerang |
1964 | Galimatyáš v Tichomoří |
1983 | Gauguin na Tahiti a Markézách |
Přesně tenhle styl cestopisů mám hrozně rád. A jestli bych se někdy rád koukl na nějaké místo, o kterém jsem v podobných knihách četl, tak je to určitě tohle o kterém pojednává Rajský ostrov. Ono to po těch osmdesáti letech už stejně vypadat nebude, ale i zjištění, jak moc se to místo změnilo by mohlo být zajímavé (nebo smutné). Je až zvláštní, jak mohou mít lidé úplně jiný přístup k životu. Z některých pasáží popisujících zvyky a "tradice" by mnohým zastáncům tradiční rodiny a starých tradic asi prdla cévka v mozku.