Ratolesť přehled
Auður Ava Ólafsdóttir
Dvadsaťdvaročný Lobbi zdedil po matke lásku k záhradníctvu, najmä k pestovaniu ruží. Po jej smrti sa rozhodne odísť z Islandu, opustiť starnúceho otca a svojho autistického brata, a vydá sa do nemenovanej krajiny. Jeho dočasným domovom sa stáva dedinka so stredovekým kláštorom, kde sa zamestná ako záhradník. Na Islande však ostala aj Flóra Sól, Lobbiho dcéra, plod nečakaného a krátkeho ľúbostného vzplanutia. Usporiadaný a pomaly plynúci život vykoľají nečakaný príchod Flóry Sól a jej matky, a Lobbi sa zrazu ocitá v úplne novej životnej situácii, konečne pochopí, čo to znamená byť otcom a synom a pomaly nachádza cestu k Anne, matke svojho dieťaťa, ktorá bola doteraz preňho neznámou ženou.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2013 , Slovart (SK)Originální název:
Afleggjarinn, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ratolesť. Přihlašte se a napište ho.
Táto kniha je vo svete cenená za špecifický štýl, ktorým je príbeh rozpovedaný. Je napísaná veľmi jemným, vyrovnaným tónom, prostým akýchkoľvek výraznejších emócií. Kapitoly sú krátke a práve vďaka nim je pomalé tempo knihy dobre znesiteľné. Atmosféra knihy je veľmi príjemná, trochu nostalgická. Súčasťou knihy je aj citlivý a nevtieravý humor. Hlavný hrdina, Lobbi, mi však vôbec nesadol a bol mi strašne nesympatický. Nemôžem si pomôcť, ale prišiel mi sebecký a nezodpovedný. Jedna vec je vyrovnávať sa s nečakanou smrťou matky a hľadať sám seba, ale druhá je nechať starého otca starať sa o ťažko chorého brata a výchovu svojej dcéry nechať celú na jej matke. Toto je konanie, s ktorým sa jednoducho v žiadnom prípade nedokážem stotožniť. Filozofické úvahy v tejto knihe tiež neprinášajú nič nové a ani neostanú dlhšie v pamäti. Čakal som, že autorka pôjde viac do hĺbky. Som si istý, že kniha si svojich obdivovateľov nájde, ale za mňa slabší priemer.
Příběh byl pěkný, hlavně se mi líbil vztah otce k dceři (a k růžím :D). Ale jinak to bylo dost zvláštní...takové islandské :) V příběhu byl bratr hlavního hrdiny autista, ale mně trochu jak autista přišel i vypravěč. Ale to je asi ta zvláštní severská mentalita (nemyšleno ve zlém).
Knižní novinky (19. - 31. 8.)
18.08.2013
„Ti, kdo do života člověka zabloudí jen na chvilku, můžou mít větší význam než ti, co tam pevně sedí už léta, ze zkušeností vím, že náhody můžou být zákeřné a osudové.“
Kniha Ratolesť v seznamech
autismus kláštery, opatství islandská literatura zahrádkářství, zahradničení
2012 | Výhonek osmilisté růže |
2018 | Nad propastí byla tma |
2017 | Listopadoví motýli |
2021 | Matka světla |
2013 | Pět severských her |
Tak tahle kniha tu na mě čekala opravdu spoustu let, a nebýt mého TBR seznamu, ze kterého každý měsíc vytáhnu dvě knihy, čekala by dál.. několikrát už jsem ji chtěla prodat, ale vždycky mi něco říkalo, abych snad ještě chvíli počkala.
A teď už vím, že na prodej tahle kniha nebude. Ta už mi zůstane na pořád.
Vůbec si nepamatuju jméno hlavního hrdiny, a vůbec si nemyslím, že bylo řečeno z jakého místa a kam jede. Ale to v příběhu vlastně vůbec není důležité. Důležitá je tady asi smrt maminky Anny, která je našemu hrdinovi nejblíž i po smrti, důležita je i další Anna, se kterou má náš hrdina dceru a důležitý je tu taky vztah otce s dítětem. Vlastně oba vztahy otců. A taky růže.
Náš hrdina má dvojče, Josefa, který se sice narodil o dvě hodiny později a po půlnoci, takže teoreticky až další den,.. ale Josef je autista, a já celou dobu věřila, že trocha autismu se vyskytla i u našeho hrdiny.
Bylo to tak hezké čtení, většinu knihy jsem se usmívala, užívala si ty hlavní myšlenky.. tu změnu v našem hrdinovi. Tu lásku k dceři, která byla úplně stejná..
Miluju to. Doporučuju.