Rattus norvegicus přehled

Rattus norvegicus
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398728/bmid_rattus-norvegicus-ebh-398728.jpg 4 20 20

Sbírka významného představitele českého undergroundu, básníka a výtvarného kritika, obsahuje verše, převážně napsané v letech 2002-2004. Ve svém dosud posledním opusu zůstává Jirous věrný tematice i způsobu vyjadřování, jež jsou pro něho v současném tvůrčím období charakteristické. Znovu se zde objevuje forma stručných textů s poněkud zastřeným nebo i skrytým rýmem, která se pokouší zachytit s nelítostným, někdy dokonce až sebezničujícím akcentem autorovy životní postoje a názory. "...mluvím / s lítostí / s žalostí / s beznadějí", prohlašuje Jirous v jedné ze svých básní a zdá se, že tyto přívlastky ovládly velkou část jeho intimní lyriky. Do této sféry autor navíc přidal několik bilančních reflexí. Řada dalších básní v tomto cyklu je opět věnována Jirousovým přátelům (Brikcius, Stankovič, Zbyněk Hejda apod.), v jiných textech zase nalezneme odkazy na klasickou a světovou literaturu a v jednom případě se tu dokonce objeví i písňová parafráze. Zdarma legálně ke stažení na https://goo.gl/1Kdqk9.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rattus norvegicus. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1)

Yarwen
23.09.2024 2 z 5

Bohumil Hrabal kdysi poznamenal, že když autor napíše něco, čím se proslaví, může si pak už psát jen to, co se mu líbí, bez ohledu na kritiky a čtenáře. Při čtení této sbírky jsem si na jeho slova vzpomněl, protože kdyby s ní přišel do vydavatelství neznámý autor, dost možná by letěl obloukem.
Autor ignoruje tečky, čárky, rýmů je pomálu, počet slabik ve verších mnohdy rozdílný, některé části spíš vypadají jako poznámky vytržené z kontextu než jako básně. Snažil jsem se číst mezi řádky, výrazivo je ale příliš strohé, aby nabídlo něco víc.
A přesto přidávám druhou hvězdu. I v téhle útlé knížečce se najdou kousky, ze kterých čiší upřímné emoce a nálady. Nelámu tedy hůl a příště zkusím něco z ranější Jirousovy tvorby - třeba to bude právě sbírka, kterou získal respekt.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rattus norvegicus v seznamech

v Přečtených34x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x