Ready Player One - Hra sa začína přehled

Ready Player One - Hra sa začína
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294795/bmid_ready-player-one-hra-sa-zacina-xhb-294795.jpg 5 2597 2597

Ready Player série

1. díl >

V roku 2044 je svet veľmi nehostinné miesto. Minula sa ropa, klíma je zničená, rozšíril sa hladomor, chudoba a choroby. Stredoškolák Wade Watts, tak ako väčšina ľudstva, uniká pred bezútešnou realitou do virtuálnej utópie zvanej OASIS, kde môže byť, kým len chce. Existujú tu tisíce planét, na ktorých sa dá žiť, hrať, ale aj zamilovať. A rovnako ako ostatní, aj Wade je posadnutý hľadaním zlatého vajca, špeciálneho bonusu, ukrytého v tejto alternatívnej realite. Tvorca OASIS-u James Halliday totiž zomrel bez potomkov a svoje rozprávkové bohatstvo spolu s OASIS-om sa rozhodol darovať človeku, ktorý rozlúšti hádanky a splní úlohy roztrúsené v jeho výtvore. Milióny ľudí sa celé roky márne pokúšajú rozpliesť hustú sieť odkazov na popkultúru z konca dvadsiateho storočia. Až kým Wade jedného dňa nenatrafí na kľúč k rozlúšteniu prvej hádanky. Odrazu stojí proti tisíckam súperov v zúfalých pretekoch o uchmatnutie hlavnej ceny. Nejde tu však len o lákavú výhru, ale najmä o desivý dosah pretekov na skutočný svet, ktorý sa od základov zmení.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Ready Player One , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ready Player One - Hra sa začína. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (654)

JaniMa
08.05.2024 4 z 5

Ke čtení mě přesvědčily kladné recenze. (Ze sci-fi ochutnávám zřídka.) Začátek knihy byl poutavý, originální, pětihvězdičkový, ale později autor začal plýtvat řádky. Těch popisných pasáží bylo příliš, i když přihlédneme k faktu, že fungování fiktivního světa je vždy třeba vysvětlit. Chvílemi to víc než román připomínalo almanach retro her a písní, z nichž většina mi nic moc neříká (cílová generace to možná ocení). Moc mě nezaujala ani romantická linka příběhu, a tak přišla i krize, kdy jsem měla chuť se na dění ve fiktivním světě OASIS vykašlat. V pozdějších kapitolách to naštěstí nabralo spád, a když se člověk přenesl přes nadsazené herní a filmové "dovednosti" hlavního hrdiny, tak se dostal přes napínavé vyvrcholení až k uspokojivému (trochu kýčovitému) závěru.

TessieB
07.05.2024 4 z 5

Příběh mě docela bavil, místy jsem trošku bojovala s překladem, ale jinak to byla slušná jízda, i když občas předvídatená :) ke konci mě začala štvát Art3mis svým chováním (na posledních stránkách jsem si ji přejmenovala na Kar3n), ale jinak byly hlavní postavy super. Za mě zasloužené slušné 4* a jsem zvědavá na filmové zpracování.


Vera Silent
20.04.2024 4 z 5

Kniha mě v důsledku velmi bavila. Je úplně jiná než film, který je více akční, nikdo v něm není tlustý, protože Hollywood, úkoly jsou jen tři a úplně jiné. Mám film ráda a myslím, že pro nečtenáře je určitě stravitelnější.

Kniha měla úplně jiný děj, takže jsem se i se znalostí filmu nenudila. Ale můj přítel knihu odložil, protože se někdy pěkně táhne. On to nedal. Některé popisy navíc jsou i zbytečné, protože asi všichni už víme, jak funguje imerzni online hra, to bylo dřív možná něco nového. Odkazy na 80. léta naopak už z mladší generace nezná nikdo. I přesto to má skvělé postavy a napínavé zvraty, které jsem si moc užila.

všechny komentáře

Související novinky (3)

Jedinečné dobrodružství z READY PLAYER ONE pokračuje!

09.01.2023


Knižní novinky (12.3. - 25.3.)

07.03.2018


Hra začíná - dobrodružný thriller z blízké budoucnosti

23.05.2016


Citáty z knihy (5)

Posouvej se levou rukou, střílej pravou a snaž se zůstat naživu, jak dlouho to jenom půjde.


Teď musíš prožít zbytek života s vědomím, že jednoho dne umřeš a navždy zmizíš.


Holka, do které jsem se virtuálně zamiloval by klidně mohla být ve skutečnosti nějaký blb středního věku jménem Chuck s chlupatými zády a plešatou palicí.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (1)

2012 - YALSA Book Awards (Axel Awards)


Kniha Ready Player One - Hra sa začína v seznamech

v Právě čtených49x
v Přečtených3 389x
ve Čtenářské výzvě447x
v Doporučených435x
v Knihotéce1 025x
v Chystám se číst889x
v Chci si koupit245x
v dalších seznamech24x