Ready Player One - Hra sa začína přehled
Ernest Cline
Ready Player série
1. díl >
V roku 2044 je svet veľmi nehostinné miesto. Minula sa ropa, klíma je zničená, rozšíril sa hladomor, chudoba a choroby. Stredoškolák Wade Watts, tak ako väčšina ľudstva, uniká pred bezútešnou realitou do virtuálnej utópie zvanej OASIS, kde môže byť, kým len chce. Existujú tu tisíce planét, na ktorých sa dá žiť, hrať, ale aj zamilovať. A rovnako ako ostatní, aj Wade je posadnutý hľadaním zlatého vajca, špeciálneho bonusu, ukrytého v tejto alternatívnej realite. Tvorca OASIS-u James Halliday totiž zomrel bez potomkov a svoje rozprávkové bohatstvo spolu s OASIS-om sa rozhodol darovať človeku, ktorý rozlúšti hádanky a splní úlohy roztrúsené v jeho výtvore. Milióny ľudí sa celé roky márne pokúšajú rozpliesť hustú sieť odkazov na popkultúru z konca dvadsiateho storočia. Až kým Wade jedného dňa nenatrafí na kľúč k rozlúšteniu prvej hádanky. Odrazu stojí proti tisíckam súperov v zúfalých pretekoch o uchmatnutie hlavnej ceny. Nejde tu však len o lákavú výhru, ale najmä o desivý dosah pretekov na skutočný svet, ktorý sa od základov zmení.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2016 , Ikar (SK)Originální název:
Ready Player One, 2011
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ready Player One - Hra sa začína. Přihlašte se a napište ho.
Neubráním se srovnání s filmem, který jsem viděl jako první. Představoval jsem si, že kniha mi jen rozvine děj filmu. No, není to tak.
Film si převzal jen hlavní kostru, prostředí, námět a staví především na vizi onlinové budoucnosti ve světě OASIS. Kniha je především poctou videoherním začátkům 80. let. Kromě Pac-Mana a Contra jsem neznal snad žádnou z několika desítek jmenovaných her. No, jsem dítě devadesátek.
I přes tu zvláštní kombinaci retra a futuristické budoucnosti se mi to líbilo, ale do dvojky už asi nepůjdu.
Snad každý videoherní nadšenec nejednou snil o tom, jak se prochází po fantastickém Azerothu, bojuje proti sveřepým drakům mrazivého Skyrimu či popíjí vínko s královnou Annou Henriettou v pohádkovém království Toussaintu. Ernest Cline není jen videoherním nadšencem, ale i snílkem, který vytvořil dílo s nápaditou myšlenkou, která selhává v mnoha věcech.
Příběh knihy nás zavede do dystopické budoucnosti, kde videoherní život vítězí nad reálným. Lidé opomíjejí povinnosti a starosti všedního světa. Útěchu a únik před skutečným světem pro ně představuje virtuální svět OASIS. Místo, kde každý člověk může být tím, čím chce. Mezi takové lidi patří i protagonista této knihy, který vnímá virtuální svět OASIS jako ten jedinečný a opravdový.
Wade Watts je hrdinou, se kterým se málokdo dokáže ztotožnit. Nadprůměrně inteligentní 18letý kluk, který je schopen přechytračit nejednoho dospělého. Wade dokáže cokoli, na co si vzpomene. Nenašli bychom pro něj překážku, kterou by nepřekonal. Ostatní postavy jsou oproti němu pouhými ozvěnami, které po celou dobu děje nenacházejí užitečnosti a zasloužené pozornosti. Všechnu pozornost si pro sebe krade Wade. Je těžké porozumět postavě, která po celou dobu děje mluví jen a jen a jen o sobě.
Hlavním mínusem knihy je samotný příběh. Děj knihy se točí kolem dobrodružství jednoho nadrženého puberťáka a jeho honbou za zlaťáky strýčka Skrblíka, který natáhl bačkory. Autor přišel se zajímavým nápadem, který se proměnil v průměrný YA příběh s nevýraznými hrdiny a záporáky.
I přesto je Clineovo dílo výrazné v jedné věci. Kniha je napěchovaná informacemi a narážkami na popkulturu 80. let. Během čtení jsem si na kus papíru zapisoval různé odkazy, filmy, konzole, videohry a informace, které jsem neznal. Clineův zájem a láska o popkulturu jsou nejen nakažlivé, ale téměř hmatatelné.
Ready Player One je unavující „one man show“, která nabízí tradiční melodrama o jednom dospěláky nepochopeném puberťákovi, který se snaží zachránit svět. Z celé knihy se mohlo vytěžit víc. Autor promarnil možnost vytvořit temný dystopický příběh, který by se zařadil mezi významná díla tohoto žánru.
Jedinečné dobrodružství z READY PLAYER ONE pokračuje!
09.01.2023
Knižní novinky (12.3. - 25.3.)
07.03.2018
Hra začíná - dobrodružný thriller z blízké budoucnosti
23.05.2016
„Posouvej se levou rukou, střílej pravou a snaž se zůstat naživu, jak dlouho to jenom půjde.“
„Teď musíš prožít zbytek života s vědomím, že jednoho dne umřeš a navždy zmizíš.“
„Holka, do které jsem se virtuálně zamiloval by klidně mohla být ve skutečnosti nějaký blb středního věku jménem Chuck s chlupatými zády a plešatou palicí.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (1)
2012 -
YALSA Book Awards
(Axel Awards)
Kniha Ready Player One - Hra sa začína v seznamech
v Přečtených | 3 489x |
v Knihotéce | 1 052x |
kyberpunk zfilmováno budoucnost hry virtuální realita pro dospívající mládež (young adult) LitRPG (herní svět + fantasy/sci-fi)
2016 | Ready Player One: Hra začíná |
2016 | Armada |
2023 | Ready Player Two: Nová hra začíná |
Nad přečtením knihy, jsem dlouho přemýšlel, ale dost mě odrazovalo hlavní téma virtuálního světa. Nakonec jsem ale podlehl vysokému hodnocení a velkému počtu pozitivních komentářů. Musím nakonec uznat, že jsem knihu doslova hltal a naprosto mě svým příběhem pohltila! Rozhodně se nenechte odradit, stejně jako já, předsudkem ohledně virtuálního světa a her! Mohu jen doporučit.