Ready Player One - Hra začíná přehled
Ernest Cline
Ready Player série
1. díl >
Píše se rok 2045 a svět, utápějící se v energetické a ekonomické krizi, je velmi chmurným místem k životu. Není divu, že většina lidí utíká před realitou do uměle vytvořeného vesmíru videoherního systému OASIS, kde mohou zapomenout na běžné starosti, vytvořit si novou identitu...
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2012 , JotaOriginální název:
Ready Player One, 2011
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ready Player One - Hra začíná. Přihlašte se a napište ho.
Nad přečtením knihy, jsem dlouho přemýšlel, ale dost mě odrazovalo hlavní téma virtuálního světa. Nakonec jsem ale podlehl vysokému hodnocení a velkému počtu pozitivních komentářů. Musím nakonec uznat, že jsem knihu doslova hltal a naprosto mě svým příběhem pohltila! Rozhodně se nenechte odradit, stejně jako já, předsudkem ohledně virtuálního světa a her! Mohu jen doporučit.
Neubráním se srovnání s filmem, který jsem viděl jako první. Představoval jsem si, že kniha mi jen rozvine děj filmu. No, není to tak.
Film si převzal jen hlavní kostru, prostředí, námět a staví především na vizi onlinové budoucnosti ve světě OASIS. Kniha je především poctou videoherním začátkům 80. let. Kromě Pac-Mana a Contra jsem neznal snad žádnou z několika desítek jmenovaných her. No, jsem dítě devadesátek.
I přes tu zvláštní kombinaci retra a futuristické budoucnosti se mi to líbilo, ale do dvojky už asi nepůjdu.
Jedinečné dobrodružství z READY PLAYER ONE pokračuje!
09.01.2023
Knižní novinky (12.3. - 25.3.)
07.03.2018
Hra začíná - dobrodružný thriller z blízké budoucnosti
23.05.2016
„Posouvej se levou rukou, střílej pravou a snaž se zůstat naživu, jak dlouho to jenom půjde.“
„Teď musíš prožít zbytek života s vědomím, že jednoho dne umřeš a navždy zmizíš.“
„Holka, do které jsem se virtuálně zamiloval by klidně mohla být ve skutečnosti nějaký blb středního věku jménem Chuck s chlupatými zády a plešatou palicí.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (1)
2012 -
YALSA Book Awards
(Axel Awards)
Kniha Ready Player One - Hra začíná v seznamech
v Přečtených | 3 502x |
v Knihotéce | 1 053x |
kyberpunk zfilmováno budoucnost hry virtuální realita pro dospívající mládež (young adult) LitRPG (herní svět + fantasy/sci-fi)Autorovy další knížky
2016 | Ready Player One: Hra začíná |
2016 | Armada |
2023 | Ready Player Two: Nová hra začíná |
Jako první jsem viděla film, který se mi moc líbil. A jelikož knihy bývají většinou lepší než filmy natočené podle nich, asi jsem měla moc velká očekávání.
Oceňuji, jak pečlivě autor promyslel celý svět virtuální reality a i všechno kolem toho, ale děj mi přišel strašně utahaný a vztahy mezi postavami strojené a nepřirozené.
Do dalšího dílu už se nepustím.