Respektovat a být respektován přehled
Jana Nováčková , Dobromila Nevolová
Jedná se o titul, který netřeba představovat. Od svého prvního vydání v r. 2005 se jí prodalo bezmála sto tisíc výtisků a stala se doslovným manuálem tisíců českých a slovenských rodičů. Podle principů popsaných v knize funguje i nespočet českých škol a školek. Kniha je velmi praktická a doslova učí nový jazyk, kterým lze komunikovat s druhými na principech rovnosti, respektu a zodpovědnosti. Přepracované vydání obsahuje i důležitou kapitolu o sebeřízeném vzdělávání.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Respektovat a být respektován. Přihlašte se a napište ho.
Velmi zajímavá kniha, bohužel v praxi většina postupů nerealizovatelných v případě, že se vám narodí dítě s namixovanými agresivními, vzpurnými a zlobivými geny. V takovém případě je směšné nad běsnícím tvorečkem, malým obletovaným faraonem stát a vysvětlovat mu "Ale já jsem teď nespokojena s tím, jak se chováš, mně se to nelíbí". Prostě dítě chytnu, zařvu na něj "Dej pokoj" a odtáhnu jej pryč. Manželé Kopřivovi měli štěstí, že se jim narodilo 5 děvčátek, nejspíše klidných, inteligentních a od přírody intuitivně chápajících, co je správné a co ne. Pak jejich výchovná metoda může být úspěšná. Ze zlobivého kluka by tímto vychovali zlé, sebestředné a v podstatě nešťastné monstrum.
Tato kniha by se měla rozdávat u gynekologů na začátku těhotenství místo balíčků s propagačními materiály. Kdyby si ji povinně přečetli všichni rodiče, hned by bylo na světě lépe. Respektujici výchova má smysl.
Kniha Respektovat a být respektován v seznamech
Knihu "Respektovat a být respektován" bych označila za povinnou četbu pro všechny rodiče a pedagogy. Je to skutečný poklad, který mě přiměl přehodnotit mnoho aspektů výchovy a mezilidských vztahů. Kniha je napsána srozumitelně a přehledně, což je velké plus, protože i složitá témata jsou podána jasně a čtivě. Obsahuje praktické rady, které můžete snadno aplikovat do každodenního života, a umožňuje tak lépe chápat a respektovat své děti i ostatní.
Obzvláště mě zaujala část věnovaná empatickým reakcím a tomu, jak důležité je respektovat pocity a názory dětí. Kniha nabízí nejen teoretické informace, ale také praktické návody a příklady, které jsou velmi inspirativní. Změnila můj pohled na výchovu a pomohla mi lépe pochopit své vlastní zážitky z dětství.
Velmi oceňuji také kapitolu o školství, kde se rozebírá, jak by vzdělávací systém mohl podporovat radost z učení a objevování světa. Podle mě by se tato kniha "měla stát součástí" školních osnov, aby pomohla učitelům i rodičům vychovávat děti s respektem a porozuměním.
Děkuji autorům za tak obohacující dílo, které má potenciál skutečně změnit životy.