Řetěz z trnů přehled
Judith Rumelt
Poslední hodina / Posledná hodina série
< 3. díl
Kordélie Carstairsová ztratila vše, na čem jí záleželo. Během několika málo týdnů byl zavražděn její otec, plány stát se parabátai s nejlepší kamarádkou Lucií byly rozmetány na prach a manželství s Jamesem Herondalem se jí rozpadlo před očima. Navíc je připoutána k pramáti všech démonů Lilith, která ji připravuje o schopnosti lovkyně stínů. Po útěku do Paříže s Matthewem Fairchildem Kordélie doufá, že v bouřlivém nočním životě velkoměsta na všechno zapomene. Z domova však přicházejí šokující zprávy: Londýn je znovu ohrožen knížetem pekel Belialem a Tatiana Blackthornová unikla z Nedobytné pevnosti. Pokud chtějí Kordélie a její přátelé Zbojníci zachránit své město, budou muset sebrat veškerou odvahu, spolknout svou hrdost a znovu si začít navzájem důvěřovat. Jestliže selžou, mohou přijít o všechno - včetně duše. Epické finále série uzavírá trilogii o londýnských lovcích stínů Poslední hodina.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2023 , #booklabOriginální název:
Chain of Thorns, 2023
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Řetěz z trnů. Přihlašte se a napište ho.
Tak mám za sebou poslední díl a na chvilku mám opět pauzu od lovců stínů což je velká škoda.
Poslední díl byl za mě skvělý. Začátek byl svižný a akční a tím pádem mi to rychle uteklo. Moc jsem se tešila až se po konci minulého dílu potká Kordélie s Jamesem. Líbilo se mi, že vztahy všech postavy si prošli nějakou změnou. Přišlo mi že v této knize to šlo vidět nejvíce i když se měnili už od první stránky prvního dílu.
Konec byl opět skvělý a já si užívala co autorka vymyslela.
Možná budu mít trošičku kritiky, ale v době, kdy se děj knihy odehrává a především u lovců stínů tam na mě bylo moc lbtq (nic proti tomu samozřejmě nemám) jen mi v přišlo zvláštních, že v době, kdy se děj odehrává a všichni to tajili jich tam je tolik. Ale přiznejme si, že autorka tyto vztahy píše skvěle.
V knížce bylo všechno. Napětí, akce, odpuštění, ale i smutek. Jak jsem už psala tak lovce stínů miluji a tady toto není výjimka.
Musím říct, že jsem od konce čekala trochu více napětí. Nicméně se mi celá série líbila o něco více než Pekelné stroje, ale na Nástroje smrti to nestačilo. Užila jsem si prostředí Londýna i dobu, do které byl děj zasazen.
Kniha Řetěz z trnů v seznamech
2013 | Město z kostí |
2015 | Město nebeského ohně |
2015 | Mechanický anděl |
2014 | Město padlých andělů |
2013 | Město z popela |
Miluji svět Lovců stínů, který Cassandra Clare vytvořila. Líbí se mi, jak jsou jednotlivé série provázané a při čtení jedné série do sebe začnou lépe zapadat kousky z těch ostatních. Na těchto knihách mám ráda i to, jak se v rámci určitých rodových linií lovců dědí určité vlastnosti a autorka se toho v rámci všech knih drží. Bohužel u této série už si jsou některé postavy až moc podobné se svými příbuznými z jiných knih. Chápu, že v rámci několika sérií je postav vytvořeno opravdu hodně a může se stát, ale je to poprvé co z nich mám pocit, že to není jen rodinná podoba, ale prostě stejná osoba jen s jiným jménem.
Několik částí z této knihy mi trošku připomnělo předchozí série a je trošku škoda, že si autorka se závěrem tak dobře rozjeté série více nepohrála. Ze začátku měla kniha dost pomalý rozjezd a musím říct, že linka v Paříži mě moc nenadchla. Jakmile jsem se ale dostala za prvních cca 100 stran tak se děj rozjel a dál už se kniha četla skvěle jak je tomu u Cassandry zvykem, takže i přestože se jedná o docela cihličku tak jsem ji měla přečtenou během chvilky.
Co bych na knize a vlastně i celé sérii vyzdvihla je postupný vývoj jednotlivých charakterů. Za mě asi nejlépe zpracovaný posun byl u Alastaira. Jeho postavu jsem si v tomto díle užila asi nejvíce. Velmi dobře je zde zpracovaná i vztahová linka mezi přáteli a sourozenci. To, jak se jednotlivé postavy k sobě chovaly a jak se vyvíjelo jejich přátelství bylo za mě zajímavější než romantická linka. Znovu zde bylo i prokládání částmi z minulosti které velmi dobře dokreslovali atmosféru a díky kterým jsem si docela dobře doskládala střípky k příběhu Grace.
Pořád mě u této série mrzí, že autorka vypustila určitou úzkoprsost a zkostnatělost v chování komunity Lovců stínu a Spolku. Kdybych neznala chování spolku v podobných situacích z jiných sérií asi by mě to tolik nezaráželo, ale tady mi to prostě úplně nesedí. Co naopak autorka vymyslela opravdu dobře bylo dořešení zápletky s Belialem.
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Booklab.