Retro ČS přehled
Michal Petrov
Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu. Retro ČS čtenáře vrátí do let socialistického konzumu – k věcem každodenní spotřeby, které provázely (anebo v nedostatkové socialistické ekonomice naopak neprovázely) průměrného obyvatele Československa. Pestrý obrazový doprovod umožní každému připomenout si éru čtyř dekád před rokem 1989. Autor s pomocí vlastních zkušeností a na základě dobové reklamy alespoň částečně rekonstruuje regály socialistických samoobsluh. Využívá bohatství osobního archivu, který patří určitě k nejrozsáhlejším u nás. Nebojte se do něj nahlédnout a svět, v němž bylo leccos jinak, si připomeňte, anebo třeba vůbec pro sebe objevte. Ten svět, kde železná opona jednak znamenala občanské nevolnictví, zároveň ale i bezpečí rezervace pro původní domácí výrobu a specifické značky. Ty, které jsme v porevoluční euforii stejně vášnivě odvrhli, jako se k nim po nasycení těmi globálními nadšeně vracíme. Nechejte se unést snímky toho, co jste měli rádi, ať už v ústech, nebo v dětském pokoji, kde ani jedna z hraček nepocházela z Číny. Připomeňte si dobovou reklamu, socialistickou estetiku, probuďte spolu s autorem své vzpomínky a podnikněte výlet do dějin některých oborů ekonomiky čtyř desetiletí po únoru 1948…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Retro ČS. Přihlašte se a napište ho.
U všech podobných knih hrozí reálné nebezpečí, že se na spoustu věcí nedostane. Hledáte v nich to „své“ a - nic. Jistě, ze seznamu autorových publikací víme, že existuje „dvojka“ i „trojka“, ale je v tom jistý tlak pořídit si i další díly, aby se člověk dopracoval ke svému oboru. V tomto směru by bylo smysluplnější - když už - zaměřit se na konkrétní určitou oblast a jí se věnovat do detailu. Retro ČS je takový bleskový průlet nad krajinou, kdy si potenciální pasažér mnoha věcí nemá šanci stihnout - a výběr těch představených je občas diskutabilní. Což ovšem neznamená, že se nejedná o značnou práci; jako historik a sběratel to mohu zodpovědně posoudit.
Povedená vzpomínková kniha, obdivuji přehled spisovatele a jeho znalosti. Snad jediné co mi trošičku vadilo, byly nafocené články z časopisů, u kterých bylo tak malé písmo, že bych ke čtení potřeboval lupu. Osobně bych se spokojil pouze s fotografiemi.
Knižní novinky (30. 10. - 6. 11.)
29.10.2013
Ocenění knihy (1)
2013 -
Český bestseller
(Odborná a populárně naučná literatura pro dospělé)
Kniha Retro ČS v seznamech
retro 70.-80. léta 20. století
2013 | Retro ČS |
2015 | Retro ČS 2 |
2017 | Retro ČS 3 |
2019 | Jeans Story |
2015 | Jak uhasit dračí tlamy |
Vraťte mi Eskymo a limonádu Lift, prosím!
Jsem ročník 1991, ale čím jsem starší, tím více tíhnu k době před rokem mého narození. Ovšem ne z politického hlediska. O politiku se vůbec nezajímám. A proto jsem ráda, že kniha Retro není na politiku zaměřena. Ano, občas se autor o politice zmínit musel, ale je to v přijatelné míře.
Nejraději se dívám na tuzemské i zahraniční filmy a seriály z dob minulých. Popřípadě natočených již v této době, ale děj je situovaný do minulosti. Sleduji, jaké byly výrobky, vybavení bytu, oblečení, a jiné. Tím pádem kniha Retro je opravdový skvost pro mě. Publikace obsahuje mnoho dobových fotografií. Mnoho informací o výrobcích. Až mě překvapilo, kolik značek je na trhu dodnes. Velikou chválu si zaslouží i styl psaní. V jiném případě bych názvy firem a data jen tak přelétla očima, zde jsem četla vše poctivě. Autor napsal knihu poutavě a já každou sekci četla s nadšením.
Eskymo ( ne na tyčce, ale kostka kokosového krému celá v čokoládě) je mlsota, na kterou často vzpomínám. Tu kdyby vrátili do výroby, s původní recepturou, tak se zblázním radostí. Dnešní Eskymo na tyčce se nedá vůbec srovnávat. Dále limonády Lift, které jsme pili po litrech, šuměnky (jsou dodnes a ráda si je kupuji). Tang jsem si sice nedávno také koupila na internetu, ale už není tak chutný jako dříve. Na tom jsme se v rodině shodli. Sifonové láhve a bombičky, ty si také pamatuji. A co teprve stavebnice Seva? S tou jsem strávila hodiny a hodiny. Magická tabulka uchvacovala. A mnoho a mnoho jiného.
Určitě si pořídím i další dva díly. Druhý díl se zabývá odíváním, nábytkem, elektronikou a jiné. Třetí díl je o dovolené. Sice téma dovolená mi není tak blízká, ovšem i přesto se těším na čtení. A na fotografie.
Čtení publikace Retro ČS doporučuji.