Anjeli a démoni přehled
Dan Brown
Robert Langdon série
1. díl >
Roberta Langdona, uznávaného harvardského odborníka na symboliku, zo zvyčajnej pohody v jeho staromládeneckom dome v Massachusetts vyruší naliehavý telefonát zo Švajčiarska. Langdon má vyriešiť pozoruhodnú záhadu čo znamená symbol vypálený do hrude zavraždeného fyzika-kňaza Leonarda Vetra, ktorý spolu s adoptívnou dcérou pracoval na tajnom výskumnom projekte. Langdonove najdesivejšie obavy sa potvrdia z tieňa sa vynorilo staroveké mocné bratstvo iluminátov a jeho poslaním je zničiť katolícku cirkev. Zasiahnuť ju chcú na najcitlivejšom mieste, vo Vatikáne, kde sa práve chystá konkláve a schádzajú sa najmocnejší muži kresťanstva. Posol iluminátov ohlási, že práve tu je ukrytá bomba. Jednotlivé čriepky viac ako štyristo rokov starej sklad ačky pozostávajúcej z prastarých symbolov, ktorých rozlúštenie je jedinou nádejou Vatikánu na prežitie, sú roztrúsené v rôznych kútoch večného mesta v zapečatených kryptách, nebezpečných katakombách, opustených katedrálach, dokonca aj v samom srdci najtajnejšej a najstráženejšej podzemnej hrobky sveta. Langdon a krásna vedkyňa Vittoria Vetrová chcú katastrofe za každú cenu zabrániť. Majú na to dostatok vedomostí i odvahy, nepriateľ však disponuje tou najnebezpečnejšou zbraňou náboženským fan atizmom.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2013 , Ikar (SK)Originální název:
Angels & Demons, 2000
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Anjeli a démoni. Přihlašte se a napište ho.
Dan Brown nám naservíroval v Andělech a démonech skutečnou literární adrenalinovou jízdu, která vás přiková k židli tak pevně, že si možná ani nevšimnete, že vaše káva mezitím vystydla a že hodiny odbily půlnoc! V tomto brilantním thrilleru najdete vše, co si může milovník záhad a vzrušení přát – starobylé kódy, tajemné sekty, zákeřné intriky, nečekané zrady i momenty, které vám rozproudí krev v žilách víc než kapka čisté italské espressa.
Do příběhu se znovu vrací profesor Robert Langdon, odborník na symbologii a fanoušek každé záhady, kterou kdy člověk vytvořil. A že tentokrát nemá na vyřešení záhady mnoho času! Vatikán čelí hrozbě zkázy, a to ne jen tak ledajaké – nebezpečí má totiž podobu antimateriální bomby, která by dokázala rozpoutat peklo přímo v centru papežského světa. Kdo za tím vším stojí? Samozřejmě tajemná sekta Illuminátů, která vás svou spletitostí a konspiracemi vtáhne do hry, že ani nepostřehnete, kdy přestanete dýchat.
Co je na Brownově příběhu tak neodolatelného? Je to dokonalá směs historie a fikce, kterou Brown dokázal namíchat s takovou grácií, že by zahanbil i ty nejlepší italské barmany. Každá stránka dýchá autentickými detaily o slavných vatikánských stavbách a dávných rituálech, a přitom vše působí neuvěřitelně živě. Tady není čas na dlouhé popisy, všechno se děje v tempu blesku – z jedné starobylé kaple se řítíte rovnou do tajné podzemní místnosti, a než se stihnete rozkoukat, ocitáte se na střeše, odkud máte výhled na celé Vatikánské náměstí.
Hlavní postava, profesor Langdon, je postava, která se vám dostane pod kůži – charismatický, chytrý a trochu nejistý v lásce, zkrátka takový intelektuální Indiana Jones. Jeho zápolení s šíleným časem i stínem dávných iluminátských spiknutí působí neuvěřitelně napínavě. Langdon je jako my všichni – chytrý, ale někdy až moc zahloubaný do svých knih – a tak se skvěle doplňuje s krásnou vědkyní Vittorií, která je nejen půvabná, ale také odvážná a umí věci řešit rychleji než knihu zavřít.
V Andělech a démonech Dan Brown mistrně dokazuje, že je skutečným králem zvratů. Sotva si myslíte, že jste rozluštili jednu záhadu, už na vás čeká další, ještě tajemnější a lákavější. Autor si s vámi hraje jako kočka s myší, a vy jeho pastičky na každé stránce ochotně „chytáte“ s nadšením – a trochu masochistickou zvědavostí. Každá stránka vás žene dál a dál, a přestože je kniha skoro tak tlustá jako biblické svazky, přejete si, aby nikdy neskončila.
A co dodat na závěr? Brownovi se podařilo stvořit výjimečný příběh, kde historie ožívá jako nikdy předtím, kde každá socha vypadá jako tajemný svědek staletých intrik, a kde každé slovo má svůj význam – dokonce i ta, která by mohla být jen náhodná. Tento thriller je jednoduše jízda, na kterou jen tak nezapomenete. Takže pokud máte chuť na příběh plný akce, symboliky a takového napětí, že vám možná začnou hučet uši, popadněte Anděle a démony. Je to kniha, která vám ukáže, že i věda a víra mohou být smrtelně nebezpečné – a zároveň neuvěřitelně vzrušující.
„A celou dobu stále hlásáte, že církev je zaostalá. Kdo je ale zaostalejší? Člověk, který nedovede vědecky definovat blesk, nebo ten, který nerespektuje jeho ničivou moc? - Camerlengo Carlo Ventresca“
„„Věda mi říká, že Bůh musí existovat. Můj mozek mi říká, že Bohu nikdy neporozumím. A srdce mi říká, že k tomu nejsem povolána.“ - Vittoria Vetra“
„Věda odsuzovala náboženství jako opium lidstva. Prohlásila Boha za halucinaci – za berličky iluzí pro ty, kteří jsou příliš slabí, než aby se smířili s tím, že život nemá žádný smysl.“
Kniha Anjeli a démoni v seznamech
v Přečtených | 9 564x |
v Knihotéce | 2 072x |
vraždy zfilmováno americká literatura thrillery katolická církev věda a víra Vatikán Ilumináti Evropská org. pro jaderný výzkum CERN americké romány
2018 | Počátek |
2013 | Inferno |
2010 | Ztracený symbol |
2008 | Anatomie lži |
2005 | Digitální pevnost |
Knížka se moc hezky čte a pěkně se u ní odpočívá.
Dokonce ani film není k zahození.