Robert Schumann: Hudba pro Kláru přehled

Robert Schumann: Hudba pro Kláru
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272990/mid_robert-schumann-hudba-pro-klaru-762-272990.jpg 4 29 29

Pozoruhodný vztah a životní osudy dvou geniálních osobností 19. století, skladatele Roberta Schumanna a vynikající klavíristky Clary Wickové-Schumannové, zpracovala do podoby románového příběhu jejich pravnučka, která je známou autorkou a novinářkou.

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Metafora

La música para Clara, 2014

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Robert Schumann: Hudba pro Kláru. Přihlašte se a napište ho.

Vojslava
24.07.2021 4 z 5

Kulturních vhledů není nikdy dost a výlet do oblasti romantické hudby byl příjemný, navíc s přiznanou vazbou autorky na své hrdiny. Nosné se jevilo i střídání prostého vyprávění ze strany Kláry a vnitřních reflexí Robertových, to však skonči jeho smrtí a líčení už nedokáže udržet napětí až do konce. Některé epizody zasazené do trochu násilných rozhovorů také textu nepřidaly, ale nicméně celkově se jedná o příjemné čtení k nenásilnému letnímu rozšíření obzorů...

orinka3
18.04.2019 5 z 5

Smutné a zároveň krásné čtení. Roberta mi bylo neskonale líto. Dnes by mu lékaři určitě pomohli, jenže tenkrát byla psychiatrie bezmocná. Jeho citlivá, složitá bytost, byla bez šancí obstát v tehdejší společnosti. Posluchači nestačili na jeho umění, které nebylo na první poslech líbivé a zapamatovatelné. Já znám pouze malou skladbičku Snění, tu jsem zvládla na klavír, a i ta je kouzelná. Někdo možná jeho ženě zazlívá, že nebyla stále s dětmi a rodinou a koncertovala. Musela vydělávat peníze, tolik dětí, drahé sanatorium. Přesto se divím, že si nevybojovala návštěvu svého muže, když ji tolik postrádal. Ale co my víme....neměli to lehké ani on ani ona. V dnešní době si nikdo nedovede představit, že byli odkázání pouze na dopisy, vzkazy. I tak lidé vzpomínají spíše na něj, než na jeho ženu. Robert Schumann je skladatel, který přesáhl svou dobu.

Marcela52
12.09.2018 5 z 5

Jeden z velmi zdařilých životopisných románů. Autorce se podařilo napsat poutavý příběh o velké lásce, o hudbě a také o době, kdy Robert Schumann a Klára Wiecková žili. Rozhodně doporučuji všem, kdo rádi čtou životopisné romány a také těm, kteří si oblíbili knihy nakl. Metafora. Už jsem četla několik titulů z jejich produkce a vždy jsem byla spokojena.

Kniha Robert Schumann: Hudba pro Kláru v seznamech