Rok v Oxforde přehled
Julia Whelan
Eleanor je cieľavedomá mladá žena, ktorá prichádza zo Štátov do Oxfordu s veľkými očakávaniami. Anglicko pre ňu predstavuje očarujúci, no zároveň odlišný svet, než na aký je zvyknutá. Na univerzite sa zapletie s doktorandom Jamiem, no ani jeden z dvojice sa nemieni viazať. Eleanor má pred sebou skvelú kariéru v Štátoch, keďže spolupracuje na volebnej kampani kandidátky na prezidentský úrad, Jamie zas vidí svoju budúcnosť na akademickej pôde. Ich stretnutia sú krátke a intenzívne. Postupne sa ich vzťah prehĺbi, ale Jamie nečakane cúvne. Dôvodom je zákerná choroba. Rovnaká kedysi skolila jeho brata a vážne naštrbila Jamieho vzťah s otcom. Eleanor bojuje za opätovné zblíženie otca so synom, no stojí ju to veľa síl. Vtom dostáva lákavú ponuku na povýšenie pod podmienkou, že okamžite pricestuje do Spojených štátov. Voľba je ťažká. Čo napokon zaváži – láska, ambície alebo súcit?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2018 , Ikar (SK)Originální název:
My Oxford Year, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rok v Oxforde. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER) Moc pěkná a chytlavá kniha, četla se mi velmi dobře. Knihu jsem dostala jako dárek, takže jsem vůbec netušila, o čem je a do půlky knihy jsem si myslela, že to bude klasická "lovestory" od nezávaznosti k lásce, což by mi nevadilo, protože postavy mi byli sympatické. V půlce knihy se to zlomilo a děj se vydal úplně jiným směrem, než jsem očekávala. S odhalením nemoci se čtenář nově setkává s dojemností a s očekáváním smutného konce. Závěr knihy bych ocenila více rozvinutý, přišel mi poměrně neutrální a možná trošku nedokončený, ale ve své podstatě prostě ze života. Jedinné, co mě v knize moc nebavilo byly mnohdy až filizofické myšlenky a dumání nad životem, ale k příběhu a prostředí, kde se děj odehrával se to patrně hodilo.
Kniha ROK V OXFORDE je mojou prvou prečítanou knihou od autorky. Táto na prvý pohľad nenápadná kniha v sebe ukrýva nielen romantický, ale aj dojemný príbeh plný lásky a oddanosti. Autorka napísala príbeh, ktorý je veľmi autentický a reálny, podarilo sa jej veľmi dobre opísať emócie a prežívanie jednotlivých postáv. Ďalej kladne hodnotím opis prostredia Oxfordu a Oxfordskej univerzity, vďaka autorke som sa ocitla v príbehu a pozerala som sa na opisované miesta Eleanorinými očami. Krátke kapitoly dopomohli k tomu, že dej rýchlo plynul. Príjemným obzvláštnením boli aj úryvky básní na začiatku každej kapitoly. Kniha sa mi veľmi páčila, vyvolala vo mne veľa emócií a obsahovala aj hlboké myšlienky, takže ma prinútila sa aj trošku zamyslieť.
Knižní novinky (19. - 25.11.)
19.11.2018
Kniha Rok v Oxforde v seznamech
“Znát a milovat jinou lidskou bytost je základem veškeré moudrosti.
Krásná, milá kniha. Líbila se mi.