Román dvou měst přehled

Román dvou měst
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/318572/bmid_roman-dvou-mest-t9p-318572.jpg 4 137 137

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Román dvou měst. Přihlašte se a napište ho.

Adam84
12.03.2025 4.5 z 5

Francouzká revoluce zde Dickensovi posloužila jako dokonalé prostředí k sociální kritice evropského světa, do něhož dokázal zasadit lásky, naděje a sebeobětování plný příběh, bez toho, aby působyl pateticky.
Přes svérázné, i když trochu šablonovité postavy, se tak ke čtenáři dostane krásně napsaný a poutavý román, s napínavým závěrem, kde nezůstanou pochyby, všechny záhady jsou vyřešeny, vše je krásně srozumitelné a smysluplné.
To tedy dělá z Příběhu dvou měst dobrou příležitost, jak si bez většího trápení či hlubšího zkoumání dobových reálií a autorova stylu připomenout, v čem tkví krásy klasické literatury.

Vahyvahi
23.02.2025 4 z 5

Musím při zpětné rekapitulaci uznat, že kniha se mi vlastně dost líbila, navzdory tomu, že místy mě také dost štvala. Připadalo mi, že Dickens se svým typickém stylem a výběrem tématu pokouší sloučit neslučitelné, protože jako jeho lehce mravokárná a nadlehčená klasika to nefunguje a jako seriózní historický román také ne. Jakési kouzlo ale tahle zvláštní kniha určitě má.

petrarka72
17.02.2025 4 z 5

Je to skvělé čtení. A vůbec nevadí, že Angličané jsou ti, které nutno ctít, a Francouzi tak trochu zvířátka, že když je někdo kladná postava, má vlastnosti superhrdiny/ -ky, kdežto záporáci (i když je důvod jejich zloby popsán a pochopitelný) jsou superzlí, že ústřední příběh má romantické kontury. Ale! Popis Velké francouzské revoluce jako tyglíku příštích totalit (jak o tom píše cenda111 - díky!) je dechberoucí, některé obrazy (ženy, které pletou, brus utopený v krvi, šílený muž vyrábějící boty...) nedostanu z hlavy pěkně dlouho a postavy Sydneyho Cartona, paní Defargeové, slečny Prossové či Jarvise Lorryho si ukládám do panteonu oblíbenců. K tomu je román, který se rozjíždí poměrně dlouho, v druhé polovině překvapivě napínavý! Olivera Twista jsem četla v dětství a milovala jsem ho - ale jsem ráda, že k Příběhu dvou měst jsem se dostala až teď. Vydání od Rybky je skvělé a ilustrace tří umělců z různých dob (Phize, Barnarda a Furnisse) provokující.

Othello, Dáma s Kaméliemi a dalších 40 nově přidaných eknih zdarma

24.04.2022

Kniha Román dvou měst v seznamech

v Mé knihovně133x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)