Romaneta (3 romaneta) přehled
Jakub Arbes
Svatý Xaverius, Ukřižovaná, Newtonův mozek. Tři klasická romaneta. Vydaná takto souborně podruhé. V úpravě od Jiřího Karáska ze Lvovic.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Romaneta (3 romaneta). Přihlašte se a napište ho.
Při probírce rodinné knihovny jsem narazil na tuto knihu. kterou jsem četl někdy před čtyřiceti (a možná i více) lety, takže nastal ten správný čas si ji zopakovat. Nevzpomínám si, jestli mě tehdy nějak výrazně upoutala, ale teď jsem si její četbu užil. To jen potvrzuje, že čas na poutavost a čtivost takovýchto děl nemá vliv.
Romaneta Jakuba Arbese byl pro mě velmi příjemně strávený čas. Všechny tři příběhy mě zaujaly a líbily se mi. Některé části by však nemusely být tak rozvláčně popisované.
Kniha Romaneta (3 romaneta) v seznamech
2008 | Newtonův mozek |
2006 | Romaneta (5 romanet) |
2004 | Erotomanie |
1951 | Štrajchpudlíci |
Arbesova romaneta jsou plná tajemství, nápadů a myšlenek. Často používají fantaskní motiv, aby do něho zabalily racionální jádro, společenskou kritiku nebo manifestaci pokrokového smýšlení. Záhady ze začátků příběhů jsou velmi záhy rozcupovány neotřesitelnými zákony vědy a prostou logikou. Takovýmto způsobem hledáme zašifrované poselství ukryté v Balkově obraze umírajícího svatého Xaveria z pražského svatomikulášského chrámu (Svatý Xaverius), snažíme se dopídit zdroje podivných zjevení ukřižované Židovky (Ukřižovaná), nebo proniknout pod pokličku eskamotérských kousků Bedřicha Wünschera (Newtonův mozek). Nejlépe z této trojice si podle mého stojí Ukřižovaná - možná proto, že je nejdelší a zajímavě strukturovaná. Oproti slavnému Newtonovu mozku, který je při vší úctě především ideologický, nebo Svatému Xaveriovi, který zase pro změnu malinko zabloudil v zákrutách své vlastní zápletky, je romaneto Ukřižovaná plné pochmurného napětí a gradovaných zvratů. Připočteme-li krásně archaický jazyk všech tří romanet, je Arbesův soubor úctyhodné čtení pro literární gurmány.