Rozcestí přehled
Dick Francis (p)
Lee Moris rekonstruuje trosky všemožných staveb, aby se v nich lidé cítili dobře. Manželství sice udržuje především kvůli šesti synům, ale cítí se spíš šťastný. Potom však do převažující pohody jeho života vniknou Strattonovi, aristokratická rodina, do níž kdysi náležela i jeho matka. Po matce taky Lee zdědil několik akcií dostihového závodiště, o jehož další osud teď jde. Rodová pýcha a arogance, nenávist i solidarita, vydírání, násilí, to vše jsou Strattonovi, mezi kterými se Lee ocitne, protože nemohl jinak. A tak mimoděk ohrozí nejen svůj život, ale i životy svých synů.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 1994 , OlympiaOriginální název:
Decider, 1993
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozcestí. Přihlašte se a napište ho.
Když jsem si koncem loňského roku připomněla jednu ze starších Francisových knih, došla jsem k poznání, že si nutně musím zopakovat i některé další, zvlášť ty, které si už moc nepamatuju. A Rozcestí je jedna z nich. Stejně jako v případě Hurikánu mě překvapilo že autorův styl vůbec nezestárl, že i dnes je kniha neskutečně čtivá, že děj je kompaktní, bez zbytečného okecávání a pseudopsychologických odboček a úvah, k nimž se současní autoři tak rádi a tak často uchylují. Živě vykreslené charaktery - hlavní hrdina, který rozhodně není bez chyb, jeho opravdu povedení synové, postavy kolem dostihů a samozřejmě rodina Strattonových se svými kostlivci ve skříni. Intriky kolem závodiště a napínavý děj s velmi uspokojivým řešením v závěru, i když hlavní padouch byl téměř od počátku jasný. K tomuto příběhu zkrátka nemám žádnou větší výtku a zůstávám u nejvyššího hodnocení, které jsem knize dala již před lety.
Ještě poznámka, jako reakce na jeden z komentářů níže: jedna moje známá má jedenáct (!!!) dětí. Někdy kolem sedmého či osmého dítěte jsem se jí ptala, jak to proboha zvládá. Odpověď - disciplína bez nutnosti dlouhého a únavného dohadování, spolupráce dětí, kdy starší hlídají mladší, kdy o sobě vzájemně vědí - víceméně tedy to, co Francis popsal ve své knize.
Plný počet za detektivku, která vlastně detektivkou vůbec není . . .
Možná jsem špatně četla, ale já jsem nezaregistrovala žádnou vraždu ani žádnou mrtvolu, jen anglické/britské snobství (a hulvátství), které z chování rodiny Strattonových teklo přímo proudem. Zajímavé, čtivé, pro mě úžasné popisy staveb, ale třeba i květeny, které jsem si představovala. Postavy, které mi připadaly úctyhodné, vedle těch, které byly přímo odpudivé.
Samostatnou kapitolu tvoří početné "mužstvo" rodiny Morrisových. Být na místě těch kluků, bivakovat v autobuse předělaném na lodní kajutu a mít tak sympatického a schopného tátu, byla bych v sedmém nebi. Takže za mne velká poklona a doporučení.
Knižní novinky (14. - 21. 2.)
13.02.2013
Kniha Rozcestí v seznamech