Rozchod s Bohem přehled
Richard Dawkins
V tomto svižném uvedení do moderního ateismu nám jeden z nejvýznamnějších vědců dneška vysvětluje, proč bychom neměli věřit v boha. Argumenty, které rozvíjel v dosavadní práci, představuje ve své nejnovější knize stručně, přehledně a působivě, se zřetelem na čtenáře, kteří nejsou zběhlí v soudobé evoluční biologii. Sám Dawkins byl v mládí natolik ohromen krásou a spletitostí stvoření, že věřil, že za ním musí stát nějaký tvůrce. Když se však seznámil s teorií evoluce, představu boha zavrhl. Ve své knize dává čtenářům možnost znovu promyslet zásadní otázky o životě a vesmíru.... celý text
Náboženství Literatura naučná Věda
Vydáno: 2021 , ArgoOriginální název:
Outgrowing God: A Beginner's Guide, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozchod s Bohem. Přihlašte se a napište ho.
Očekával jsem trochu zjednodušený Boží blud a přesně to jsem jako čtenář dostal. První část knihy byla brilantní. Dawkins zestručňuje svou dosavadní kritiku Bible, nově však zmiňuje další zajímavosti a nesrovnalosti, které se ve svatých textech křesťanů objevují (třeba momenty, kdy Jehova porušuje své vlastní desatero či pasáže Starého zákona, které neodpovídají historickým pramenům). V druhé půli knihy se však projeví jeho zpupné ego evolučního biologa a místo, aby stručně vysvětlil rozdíl mezi kreacionistickou myšlenkou a evolučním principem, na desítkách stránek celé téma nafukuje nespočtem příkladů z biologie a genetiky, aby dokázal, jak moc má načteno.
Z knihy o ateismu se tak stává učebnice přírodopisu, která se prolíná s filosofií vědy a původní argumentační šmrnc těžce zabředává do složitých popisů.
Škoda!
Knižní novinky (15. týden)
11.04.2021
Kniha Rozchod s Bohem v seznamech
2009 | Boží blud |
1998 | Sobecký gen |
2002 | Slepý hodinář |
2011 | Největší show pod Sluncem |
2008 | Příběh předka |
Velmi čtivě napsaná kniha. Oceňuji, že autor vše podřizuje srozumitelnosti a raději důelžitou myšlenku dvakrát zopakuje, než aby se čtenář začal ztrácet.
Je to taková příručka ateismu pro začátečníky, ale informační hloubka a tématická šíře jsou působivé a přesvědčivé.