Rozchod s Bohem přehled

Rozchod s Bohem
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464093/bmid_rozchod-s-bohem-pLi-464093.jpg 5 42 42

V tomto svižném uvedení do moderního ateismu nám jeden z nejvýznamnějších vědců dneška vysvětluje, proč bychom neměli věřit v boha. Argumenty, které rozvíjel v dosavadní práci, představuje ve své nejnovější knize stručně, přehledně a působivě, se zřetelem na čtenáře, kteří nejsou zběhlí v soudobé evoluční biologii. Sám Dawkins byl v mládí natolik ohromen krásou a spletitostí stvoření, že věřil, že za ním musí stát nějaký tvůrce. Když se však seznámil s teorií evoluce, představu boha zavrhl. Ve své knize dává čtenářům možnost znovu promyslet zásadní otázky o životě a vesmíru.... celý text

Náboženství Literatura naučná Věda
Vydáno: , Argo
Originální název:

Outgrowing God: A Beginner's Guide , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozchod s Bohem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Metcheque
07.03.2023 3 z 5

Očekával jsem trochu zjednodušený Boží blud a přesně to jsem jako čtenář dostal. První část knihy byla brilantní. Dawkins zestručňuje svou dosavadní kritiku Bible, nově však zmiňuje další zajímavosti a nesrovnalosti, které se ve svatých textech křesťanů objevují (třeba momenty, kdy Jehova porušuje své vlastní desatero či pasáže Starého zákona, které neodpovídají historickým pramenům). V druhé půli knihy se však projeví jeho zpupné ego evolučního biologa a místo, aby stručně vysvětlil rozdíl mezi kreacionistickou myšlenkou a evolučním principem, na desítkách stránek celé téma nafukuje nespočtem příkladů z biologie a genetiky, aby dokázal, jak moc má načteno.

Z knihy o ateismu se tak stává učebnice přírodopisu, která se prolíná s filosofií vědy a původní argumentační šmrnc těžce zabředává do složitých popisů.

Škoda!

kannibal28
05.09.2022 5 z 5

Vyborná kniha od najznamejšieho ateistu


Egeris
30.08.2022 5 z 5

Je to velmi dobře napsáno. Kniha je cílena spíš na začátečníky - věřící - kteří na jedné straně neznají jak svoje náboženství (asi většina křesťanů u nás) a na straně druhé ani teorii evoluce. A proč píšu, že "věřící, kteří neznají svoje náboženství"? No protože ono to tak je. Já sám pocházím ze silně křesťanské rodiny, kde v Boha věří naprosto všichni, kromě mě. Pravidelné návštěvy kostela, nucená účast na náboženství, to vše doprovázelo mé dětství (a je teď důvodem, proč jsem ateista).

No ale vtipné je, že nikdo z mé rodiny nečetl Bibli, vůbec netuší kolik násilí a zloby se v ní skrývá - vyzobali si jen pár "hezkých" příběhů a ty papouškují a argumentují jimi, jak že není náboženství skvělé a Bůh úžasný.

A právě takovým lidem je kniha určena - Dawkins v ní rozebírá vybrané části Bible, ukazuje na nich, proč je Bůh zákeřný, mstivý a žárlivý. V další části popisuje, proč vlastně nepotřebujeme náboženství k tomu, abychom byli "dobří" - což je bohužel také častý omyl.

Nakonec čtenáře čeká opravdu stručný a rychlý náhled do evoluční biologie, vysvětlení základů evoluce a toho, jak příroda funguje. Pro zvědavé je to myslím slušná startovní pozice k tomu, aby mohli (v případě zájmu) navázat četbou dalších knih o evoluci či biologii.

Kdosi tu psal, že je to psáno jak pro děti. No ale ono to má svůj důvod. Osobně vím, že křesťané na jedné straně přijímají dogma "Bůh je dobrotivý" naprosto bez diskuse. Na straně druhé odmítají evoluci jako nesmysl, aniž by vůbec měli alespoň základní znalosti o tom, co evoluce vůbec je. Prostě jim to nadiktovali kdesi v kostele, tak to opakují. Takže ano, takovým lidem se to musí vysvětlovat jako dítěti.

No a co říct nakonec? Účel knihy je sice hezký, ale myslím, že pro nás zbytečný. Zatvrzelí věřící knihu odmítnou číst, protože je "nezajímají lži vědců" no a my zbytek, kteří se nebojí nových informací, už stejně věci řečené v knize známe.

Ale kniha jako taková je super, Dawkins opravdu zaslouží obdiv za to, že se snaží lidem trochu doplnit vzdělání i z té druhé strany.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (15. týden)

11.04.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rozchod s Bohem v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených54x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených3x
v Knihotéce54x
v Chystám se číst68x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech1x