Rozhovory mŕtvych : Výber z poviedkovej tvorby přehled

Rozhovory mŕtvych : Výber z poviedkovej tvorby
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346451/mid_rozhovory-mrtvych-vyber-z-poviedkov-nSu-346451.jpg 5 9 9

Prvý reprezentatívny výber z Borgesovej tvorby krátkych próz, ktorý prichádza k slovenskému čitateľovi, je plný tajomných až hororových príbehov pripomínajúcich rozprávačské umenie z Tisíc a jednej noci. Svojské ponímanie sveta a umelecké novátorstvo pri jeho reflektovaní tvorí základ Borgesovej tvorby. Príbehy z argentínskej pampy a argentínskeho veľkomesta nás ponoria do problematiky magickosti a tajomnosti a odhalia podstatu nášho bytia. Výber obsahuje prózy zo zbierok Záhrada s chodníkmi, čo sa rozvetvujú (1941), Artefakty (1944), Aleph (1949), Tvorca (1960) a Brodiova správa (1970). Argentínsky prozaik, básnik a esejista Jorge Luis Borges (1899-1986) patrí k najreprezentatívnejším predstaviteľom latinsko-amerického magického a fantastického realizmu a k najoriginálnejším osobnostiam svetovej literatúry 20. storočia. Za celoživotné dielo ho roku 1980 poctili Cervantesovou cenou, obdobou Nobelovej ceny v rámci španielsky písanej literatúry na obidvoch brehoch Atlantiku. Knihu preložil Vladimír Oleríny. 2. vydanie.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Slovart (SK)

El Aleph

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozhovory mŕtvych : Výber z poviedkovej tvorby. Přihlašte se a napište ho.

Komnenos
18.06.2014 4 z 5

Borgesove poviedky sú predchnuté mystifikáciou a autor sa v nich značne pohráva s čitateľom. Dáva mu priestor na vlastné interpretácie, čo je síce zaujímavé, no nie vždy si vie čitateľ vysvetliť danú symboliku. Podľa mňa je však u niektorých poviedok lepšie a príjemnejšie len tak sa unášať tou tajomnou atmosférou príbehov a príliš neriešiť aký je vlastne ich zmysel. Borges sa vo svojich poviedkach najviac zaoberá témami ako pamäť, čas, priestor, poznanie, sen, náhoda. Významné miesto uňho zaujímajú bludiská a súboje. Častým motívom uňho sú tiež cyklické opakovanie a komentáre k fiktívnym dielam. Borgesovo dielo sa dá stručne charakterizovať ako dômyselný konštrukt tých najnepravdepodobnejších fantázií. Určite nie je pre každého a nečíta sa ľahko, mňa však celkom nadchol. Na druhej strane táto ochutnávka jeho tvorby mi celkom stačila a po ďalších jeho dielach už asi nesiahnem. Aspoň nie tak skoro. Pretože ak by mal človek zhltnúť naraz celú jeho tvorbu, to je akoby na posedenie zjedol celú veľkú bonboniéru.

Kniha Rozhovory mŕtvych : Výber z poviedkovej tvorby v seznamech