Rozhovory s dědečkem přehled

Rozhovory s dědečkem
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200366/mid_rozhovory-s-dedeckem-kWV-200366.jpg 4 17 17

O iluzi, že se u Lukavských v kuchyni mluví jinak než u nich doma, připraví Klára čtenáře hned na první stránce. Nejspíš záměrně, aby zdůraznila, že i ona má „normálního“, byť velmi slavného dědečka. Kdo si chce vychutnat krásu českého jazyka v Mistrově interpretaci, musí si ke knížce přikoupit vstupenku do divadla...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozhovory s dědečkem. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (5)

Koka
03.10.2020 4 z 5

Žijeme v době, kdy vysněnou rolí snad každého člena kteréhokoliv českého činoherního souboru je dostat roli v některé televizní reklamě, a je jedno, zda jde o propagaci dodavatele elektrického proudu, bankovních služeb nebo prostředku na potenci - mnozí proklamují, že jen s pomocí těchto zdrojů se pak dá "vydržet i ten Šejkspír" (pokud se vůbec o nějakém Shakespearovi kdy dozvěděli ..).
Bylo proto pro mne zážitkem přečíst si vzpomínky pana HERCE, člověka široce vzdělaného, kultivovaného, citlivého. Mnohé jeho názory mě udivovaly, některé pobavily, s mnohými se nemohu nijak ztotožnit, ale za čtení to rozhodně stálo. Brala jsem to zejména jako dokument o době, která byla tak proměnlivá, mnohotvárná, pokrytecká a současně "jasná", že pořád nutila - a zejména tak exponované osobnosti, jako byli herci - lavírovat, hledat nejen výraz svých divadelních, ale i občanských rolí. Ne každému se to povedlo se ctí.
Doporučuji k přečtení.

hanča34
22.10.2016 4 z 5

Pěkné povídání s dědečkem Lukavským.


Bobšule
17.07.2016 5 z 5

Nádherná knížka přibližující osobnost pana profesora Lukavského. Každá kapitola, každé probírané téma je nejenom zajímavé, ale stejně tak nesmírně hodnotné autenticitou jeho vyprávění a schopností zasadit je vždy do konkrétního dějinného rámce. Ať již hovoří o svém raném dětství nebo studiích na gymnáziu anebo později o době druhé světové války či dalších etapách svého života a vývoje této země, pokaždé umí vystihnout to podstatné, to, co čtenáři přibližuje, charakterizuje tu dobu. Umí popsat hrůzy, jichž byl očitým svědkem tak, že člověka mrazí a naopak zase pohladit slovem a ocenit druhé. To je první důvod, proč stojí za to si tuto knihu přečíst. Zadruhé, jestli někdo umí prostým a přitom naprosto jasným a srozumitelným způsobem vysvětlit a popsat laikovi podstatu herecké práce, je to právě pan profesor Lukavský. A třetím důvodem, proč si knihu určitě přečíst, je hluboce lidský rozměr jeho vyprávění zrcadlící jeho životní postoje. O všech věcech, o nichž se svou nadanou vnučkou rozmlouvá, hovoří s vyrovnaností, skromností a velikým pochopením, nebo naopak nesmlouvavým nesouhlasem slušného, charakterního, vzdělaného člověka a křesťana. Svým způsobem, velice očistná kniha.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rozhovory s dědečkem v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených22x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce7x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit3x