Rozložíš paměť přehled
Marek Torčík
Ve 3.37 probudí hrdinu románu telefon a noční hovor s matkou rozčeří hladinu vzpomínek. Vrací ho do období dospívání v moravském Přerově, k zážitkům mladého queer chlapce vyrůstajícího v konzervativním průmyslovém městě, navíc v rodině, kde není peněz nazbyt. Vynořuje se prostředí, které trestá odlišnost. Hrdina doslova rozkládá svou paměť, jako když si prohlížíme staré fotografie a hledáme drobné detaily, které mnohdy prozrazují víc než to, co je zjevné na první pohled. Vypráví o matce, otci a dědečkovi, o šikaně, alkoholismu nebo o vyrovnávání se s odlišnou sexuální orientací. Rozebírá na jednotlivé součástky nejen vlastní vzpomínky, ale i jakousi kolektivní paměť celé rodiny. Křehký debut je unikátním pokusem vnést do českého kontextu témata světové literatury. Také svým stylem by se snadno mohl řadit vedle tvorby autorů, jako jsou Ocean Vuong nebo Édouard Louis. Marek Torčík za tuto knihu získal prestižní Cenu Magnesia Litera 2024 v kategorii próza.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozložíš paměť. Přihlašte se a napište ho.

Na zadní obálce se o knize hovoří jako o "křehkém debutu". Co jsem uvnitř objevil, ničím takovým nebylo. Kniha Marka Torčíka je dospělé, sebevědomé dílo. Výtečně napsaná sonda do života dospívajícího člověka, který stojí na okraji kolektivu. Jsem jen o pár let starší než autor, a tak jsem se při čtení opakovaně přistihl, jak se ve vzpomínkách vracím do vlastních školních let. Děti jsou velmi učenlivé a nijak se nezdráhají následovat chování, o kterém bychom si mylně mysleli, že patří výhradně mezi zdi veznic či korporátů. Tvrdé lokty, mocenské frakce, šikana, posměšky, útoky, verbální i fyzické. To vše je každodenní realitou protagonisty tohoto autobiografického románu. To vše odráží dobu, jaká byla a jaká i dnes je (viz. kauza Hodonín, r. 2025). Tělesně slabý gay, který se kamarádí s cikánem. Potřebuje někdo ještě další důvod, aby si také kopnul, když může? Někdy člověk kopnout dokonce musí, aby ukázal, že patří na správnou stranu. Aby se obětí nestal i on sám. Bravurně vykreslené reálie průmyslového Přerova, kvalitní psychologie postav, mnoho podnětů k přemýšlení.

Rozložíš samou podstatu lidství... boha jehovo... dokonale autentická duševní katarze... spousta témat umně vylovených ze dna malého českého rybníčku... navíc úplně nejvíc bravurně naservírováno a poskládáno... jedno takové sídlištní blues... paměť jako živý organismus aneb jsme to, co si nepamatujeme... tak moc osobní víření myšlenek, že moje mysl marně odrážela nepříjemné vzpomínky na vlastní složitost dospívání uprostřed umakartového zmaru... ta opravdovost zoufalého člověčího bytí... asi si tím vnitřním rozkladem potřebuju projít ještě jednou a pochytat zase o něco více (ne)vyřčeného.
Žebříček nejprodávanějších knih (18. týden)
09.05.2024
Čas lovu, Naše vina a další knižní novinky (43. týden)
22.10.2023
„Pokud nedokážeme pochopit jinou zkušenost než svou vlastní, příliš snadno zapomeneme na druhé lidi a necháme se ukolébat pocitem bezpečí.“
„Dnes už víš, že stejně snadno, jako se slovo může stát zbraní, dokáže násilí nahradit jazyk. Pěst je často jen věta srozumitelná každému.“
„Stydíš se za sebe; jsou tu obrazy, k nimž se vracíš je nerad, jen když je kolem ticho a tma a ty nemáš na výběr.“
Ocenění knihy (2)
2024 -
Cena Jiřího Ortena
2024 -
Magnesia Litera
(Litera za prózu)
Kniha Rozložíš paměť v seznamech
v Mé knihovně | 129x |
homosexualita dospívání autobiografické prvky alkoholismus sociální problémy Magnesia Litera Cena Jiřího Ortena LGBT, queer, LGBT+Autorovy další knížky
2023 | ![]() |
2016 | ![]() |
2020 | ![]() |
2018 | ![]() |
Přemýšlela jsme jak se ke knize postavit, protože je to debut autora a za mě velmi podařený. Zajímavě pracuje s konceptem vzpomínek, kdy některé scény až snově mizí a najednou je jinde. Příběh není díky tomu jen po sobě jdoucími událostmi, ale takové prolínání toho, odkud autor a co jej ve velké míře ovlivnilo. Působí to dojmem zpovědi a to za mě bylo velmi povedené. Trochu ta stylizace té periférie a střet jejich myšlení s tím, co je nové už na mě bylo moc. Neříkám že neodpovídalo realitě a že to do příběhu nesedělo, ale v něčem to u mě drhlo... měla jsme pocit, že slyším ten samý příběh už po několikáté a je stále stejný. Nicméně knihu bych doporučila ke čtení :)