Rožmberkové – První po českém králi přehled
Pavel Juřík
Kniha přibližuje historii a význam nejvýznamnějšího českého panského rodu. Od Vítka I. z Prčic, prvního známého předka rodu Vítkovců zmíněného již v roce 1169, až po vymření rodu Rožmberků v roce 1611, zaujímali páni z Rožmberka přední místa v zemských a dvorských úřadech. Členové rodu, jako byli Vok I., Oldřich II. či Vilém a Petr Vok z Rožmberka, se významně zapsali do našich dějin. Stopy jejich díla vidíme dodnes, ať je to rybniční soustava v jižních Čechách, hrady a zámky Český Krumlov, Třeboň, Rožmberk, Kratochvíle, Choustník, Vimperk, klášter Vyšší Brod, nebo Rožmberský palác na Pražském hradě. Kniha shrnuje nejnovější poznatky o životě a díle rodu Rožmberků, které doplňuje na tři sta fotografií.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rožmberkové – První po českém králi. Přihlašte se a napište ho.
Dějiny se autor snažil psát odborně, ačkoli sám odborník není, z čehož pochází suchost a nezáživnost textu. Kniha je alespoň doprovázena pěknými obrázky a zajímavými popisky.
Tento styl knih a historii šlechtických rodů mám moc ráda. Bohužel autor se opět nevyvaroval záměně přídomků ( např. IV. za V. apod. ) nebo nelogičnosti v letopočtech. Což mi u historické knihy vadí opravdu hodně.
Knižní novinky (11. týden)
08.03.2020
Kniha Rožmberkové – První po českém králi v seznamech
2015 | První republika 1918-1938 |
2014 | Encyklopedie šlechtických rodů |
2018 | Schwarzenbergové |
2013 | Šternberkové |
2016 | Kolowratové |
Spousta nepřesností a chyb, i v časopise ČGHS (Česká genealogická a heraldická společnost) na to upozorňovali. Bylo by to jinak užitečné a přínosné, hlavně pro ty, co se chtějí o Rožmbercích něco dozvědět. Kdo už o nich něco ví, moc nového tam nenajde.