Rozplétání duhy přehled

Rozplétání duhy
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444700/bmid_rozpletani-duhy-aCb-444700.jpeg 4 27 27

Proč se básníci a jiní umělci tak často vyjadřují o vědě s pohrdáním? Proč bývá tak často vědecká literatura nudnější než telefonní seznam? Opravdu Newton svým slavným experimentem se skleněným hranolem a lomem světla zbavil duhu poetického kouzla? Biolog Richard Dawkins si podobné otázky ohledně smyslu, krásy a záhad našeho světa a lidské povahy kladl řadu let a své odpovědi na ně shrnul v hluboce humanistické knize Rozplétání duhy. Věčný skeptik provádí čtenáře světem přírodních věd i kultury s přesvědčením, že „v nejlepší vědě by mělo zbýt místo i pro poezii“ a „záhady neztrácejí své kouzlo tím, že je vyřešíme, ale často se ukáže, že řešení je krásnější než záhada sama“.... celý text

Literatura naučná Věda Přírodní vědy
Vydáno: , Academia

Unweaving the Rainbow, 1998

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozplétání duhy. Přihlašte se a napište ho.

TGC
30.07.2024 5 z 5

Kniha, která z podstaty věci zastarat nemůže - kritické myšlení je nadčasový orgán, důležitější než slepé střevo. Když vám slepák vyoperují, můžete totiž rozumně fungovat dál...

Podrobnou recenzi jsem publikoval už dříve, odkaz na ni jsem vložil do sekce Recenze.

knihyKeMne
05.06.2021 3 z 5

(SPOILER) Předně je při čtení nutno pamatovat na to, že přestože jde pro českého čtenáře o novou knihu, ve skutečnosti obsahuje 20 let staré informace. To by ovšem tak úplně nevadilo. Spíš jsem moc nepochopila, co chtěl touto knihou autor říci.

Nejprve se obsáhle (a nudně) zabývá tématem, co mají básníci proti vědě a vědeckému pohledu na svět. Pokud by o tom byla celá kniha, odložila bych ji. Jenže pak začne zajímavá vědecká část, ve které autor vysvětluje princip duhy, pozorování vesmíru s využitím spektrografie, zvukové vlny, PCR metodu pro analýzu DNA, včetně problematiky soudního dokazování (to už zas sklouzává do jiné oblasti). Následně si bere na mušku astrologii, věštce a zázraky (zde je nekompromisně proti všemu ezo), odkud přejde k teorii pravděpodobnosti. Následuje zase zvláštní téma zavádějící pojem špatná poezie - myšleno v čem se jiní vědci mýlili, hlavně v evoluční teorii. Pak se dozvíme něco o práci genů, kukačkách, mozkových klamech a na závěr autor probere různé teorie, proč se lidský mozek v evoluci tolik rozvinul.

Místy šlo tedy o zajímavou vědeckou publikaci, místy o nedůležité filozofování, místy o čítanku poezie a místy o útok na jinak smýšlející lidi nebo i kolegy vědce. Tudíž jako celek nenadchlo.

los
11.05.2021 3 z 5

tato kniha měla být u nás přeložena a vydána hned po napsání, těch 22 let od vydání originálu je bohužel hodně znát (čtenáře-začátečníka bude jistě mnoho zastaralých informací mást), ale pro fanoušky Dawkinse fajn počtení, byť smířlivé a ne tak jízlivé jako jeho pozdější práce

Knižní novinky (25. týden)

15.06.2020

Jsme digitálními archivy afrického pliocénu, dokonce i devonských moří; chodíci úložiště moudrosti starých časů.

Kniha Rozplétání duhy v seznamech