Rubikon černých dívek přehled
Bogdan Szczygiel
Cestopis - autorem je polský lékař, který strávil v Africe 13 let. Reportáže, v kterých nám přibližuje tento rozmanitý kontinent a život afrického lidu, psal zčásti jako lékař, zčásti jako reportér.
Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: 1986 , PanoramaOriginální název:
Rubikon czarnychdziewczat / Maska z niama-niama, 1980
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rubikon černých dívek. Přihlašte se a napište ho.
Četla jsem jako snad 18ctiletá a dodnes si to pamatuji. Tenkrát mi z toho nebylo dobře a dnes bohužel také ne, protože se to stále děje.
Kdysi přečteno, nyní při přebírání domácích knih znovu objeveno. Vím, že jsem četla a četla. Popisné a přitom rozhodně ne popis. Podrobné, ale určitě ne suchopárné. Život afrických žen, co naplňuje jejich dny, s čím se potýkají. Co musejí přežít. Co by ženu nikdy nemělo potkat a přesto je to realita. Obávám se, že kniha je velmi aktuální i dnes. Smutné, že osud dívek se tam zase tak moc nezměnil. Napsáno s citem. Čtivé a strhující. Doporučuji.
Kniha Rubikon černých dívek v seznamech
Četl jsem knihu jako kluk, dokonce ji ještě mám doma. Pamatuji se, že mě děsily příznaky tropických chorob, kterými místní trpí. Jsem vděčný za náš mírný pás, i když s globálním oteplováním a neřízenou migrací se některé nemoci stěhují na sever. A popis kmenových rituálů mrzačení žen, které víceméně trvá dodnes, je mimo veškeré komentáře. Kdybych napsal, co si opravdu myslím, budu označen za xenofoba a klečet na hanbě!