Ruční práce přehled

Ruční práce https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487806/bmid_rucni-prace-n6u-487806.jpeg 4 52 52

Strhující životopis téměř zapomenuté hrdinky, jíž byla doktorka Suzanne Noëlová, známá jako „madame Noël“, feministka usilující o volební právo žen a průkopnice rekonstrukční chirurgie. Nárok na studium medicíny si musela vyvzdorovat, protože dívkám na počátku 20. století automaticky nepříslušelo právo studovat. Během první světové války operovala spolu s profesorem Hippolytem Morestinem mnoho vojáků zraněných granáty. Oba vyvinuli převratné chirurgické postupy a mnoha pacientům se znetvořeným obličejem tak pomohli získat zpět sebevědomí a důstojnost. Její osobní život byl ovšem velice pohnutý, poznamenaný ztrátami v období epidemie španělské chřipky i během světových válek. Bojovala nejen s mužským šovinismem, ale i se zarputilými feministkami, které ji obviňovaly, že estetická chirurgie příliš vychází vstříc mužskému pohledu na svět. Nikdy se však nevzdala cesty, po které se rozhodla vydat, a zejména mnoha ženám pomohla, když razila tezi, že každá žena má mít nejen právo volební, ale i právo vybrat si svůj osud a se svým tělem si dělat, co chce.... celý text

Literatura světová Komiksy Biografie a memoáry
Vydáno: , Argo
Originální název:

À mains nues , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ruční práce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

pakoshka
10.03.2024 5 z 5

Životopis, a ač komiks, určitě není na slupnutí během hoďky. O životě doktorky Suzanne, plastické chirurgyně, feministce, dámě, která se nevzdala - o tom chceš přemýšlet.

simca9342
18.09.2023 5 z 5

To, že existovala tak významná žena Suzanne Noëlová jsem dodnes nevěděla a to, co udělala pro své pacienty a hlavně pro změny v oblasti politiky jsem si ani nepředstavovala.
Ano opět komiks, ale tentokrát jde o příběh významné ženy a době, která byla hodně těžká pro všechny ženy, protože byly utlačované a kritizované za své vzdělání, inteligenci a názory. Myšlenky ženy byly nic, ale když něco řekl muz hned to končilo "vytesané v kameni."
Suzanne se do všeho opřela a změnila jak volební práva u žen (připomíná mi to trochu sufražetky a jejich vůdkyni Susan P. Anthony) tak medicínu - konkrétně případy na operačním stole. Historický pohled na tehdejší život, každodenní těžkosti, ale neustálý hon za rovnoprávností. To se nakonec r. 1920 povedlo.


jominka
23.03.2023

Výborně zpracovaný komiks, pohnutý život hrdinky, doporučuji!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ruční práce v seznamech

v Přečtených63x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených1x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst37x
v Chci si koupit17x